Spania va aplica „taxa Google” în ciuda amenințărilor SUA cu creșteri de taxe vamale

  • 07 Decembrie 2019 18:30
Spania va aplica „taxa Google” în ciuda amenințărilor SUA cu creșteri de taxe vamale

Spania intenționează să introducă taxa de 3% impusă giganților din tehnologie precum Google sau Amazon, în ciuda amenințărilor tarifare venite din SUA, relatează El Pais, potrivit businessmagazin.ro.

Spania va adopta taxa pe servicii digitale de îndată ce se va forma un guvern, potrivit unor surse din actualul executiv. Așa-numita „taxă Google” ar putea să nemulțumească Statele Unite, care au amenințat deja Franța cu represalii pentru o taxă similară, notează sursa citată.

Surse din Ministerul Finanțelor spun că decizia finală de a merge înainte cu impozitul va reveni următorului guvern spaniol, care va fi format de o coaliție condusă de Partidul Socialist (PSOE), alături de Unidas Podemos. Măsura a fost inclusă în manifestul PSOE, înaintea alegerilor din 10 noiembrie, iar ministrul de finanțe María Jesús Montero a vorbit deseori în trecut despre necesitatea creării unei taxe de acest gen pentru a aduce sistemul fiscal spaniol la realitățile secolului XXI.

Administrația anterioară a inclus deja o astfel de taxă într-un acord la care a ajuns în octombrie 2018 cu Podemos, înaintea încercării eșuate de a trece bugetul anului 2019. Fostul Cabinet al lui Pedro Sánchez a aprobat un decret privind taxarea anumitor servicii digitale, devenită cunoscută sub numele de „taxa Google”, și care avea ca obiectiv să strângă aproximativ 850 de milioane de euro la buget. Legislația a fost trimisă spre aprobare Congresului, dar a fost abandonată dupa dizolvarea parlamentului, înainte de recentele alegeri generale.

Țări precum Franța au elaborat deja propriile reglementări, care au generat reacții din partea Washingtonului. După ce președintele american, Donald Trump, a amenințat că va impune tarife de până la 100% pe produsele franceze, UE a reacționat, anunțând că va răspunde în mod unitar unei măsuri de acest fel.

Impozitul conceput de Spania prevede o cotă de impozit de 3%, care ar fi aplicată anumitor servicii digitale de la gigantii tehnologici ale căror venituri globale depășesc 750 de milioane de euro și ale căror câștiguri sunt mai mari de 3 milioane de euro.

Administrația Trump a amenințat că va impune taxe de import pe mărfuri franceze în valoare de 2,4 miliarde de dolari, ca răspuns pentru taxa pe servicii digitale din Franța, care penalizează Google, Amazon sau Facebook. Taxa adoptată de autoritățile franceze a fost introdusă pentru a împiedica firmele tehnologice să evite plata impozitelor. Ministrul francez Bruno Le Maire a numit amenințarea SUA drept „inacceptabilă”. "În cazul unor noi sancțiuni americane, Uniunea Europeană va fi gata să riposteze", a declarat ministrul finanțelor la radioul francez.

Luni, reprezentantul american al comerțului, Robert Lighthizer, a declarat că potențialele taxe pentru mărfurile franceze sunt destinate să descurajeze alte țări să ia măsuri similare. Lighthizer a spus că propunerea tarifară "trimite un semnal clar că Statele Unite vor lua măsuri împotriva regimurilor de taxare care discriminează sau impun sarcini nejustificate companiilor americane".

SUA spune că legea este în contradicție cu normele fiscale internaționale și „neobișnuit de împovărătoare” pentru companiile de tehnologie americane. Lighthizer a declarat că SUA explorează investigații privind legi similare din Austria, Italia și Turcia. Marea Britanie a făcut, de asemenea, pași către o taxă tehnologică.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău