Spania | Un fost membru al guvernului catalan recunoaște că independența a fost prost pregătită

  • 31 Octombrie 2017 18:21
Spania | Un fost membru al guvernului catalan recunoaște că independența a fost prost pregătită

Un fost ministru din cabinetul catalan al lui Carles Puigdemont a recunoscut marți că regiunea Catalonia nu era pe deplin pregătită pentru independența autoproclamată vineri de parlamentul regional, informează Agerpres.

'Acest proces de independență (...) a plecat de la iluzia că va fi unul ușor, care s-ar fi putut conduce rapid și fără pagube', a spus la postul regional de radio Rac1 fostul responsabil pentru mediul de afaceri în guvernul catalan, Santi Vila. 

'Unde este Ministerul de Finanțe care trebuia să fie instituit? Unde este agenția de securitate socială care trebuie să fie creată? Unde este controlul teritoriului, controlul porturilor, al aeroporturilor? ', s-a întrebat fostul ministru, un naționalist moderat care a demisionat din guvernului Puigdemont cu o zi înaintea declarării independenței.

Această autoproclamare a independenței a fost urmată de punerea sub tutelă a Cataloniei de către guvernul de la Madrid. Cei circa 200.000 de funcționari catalani sunt acum sub controlul direct al statului spaniol și regiunea va fi administrată de vicepremierul spaniol Soraya Saenz de Santamaria, cel puțin până la învestirea viitorului executiv catalan ce va rezulta în urma alegerilor anticipate convocate de premierul Mariano Rajoy pentru data de 21 decembrie. 

Situația astfel creată i-a deconcertat pe susținătorii independenței catalane, pe care ani la rând liderii separatiști i-au asigurat că pun la punct structurile administrative necesare unui stat separat.

'Toți cei care, probabil fără intenția de a păcăli, dar printr-un fel de autoamăgire, de naivitate, făceau să se creadă că totul este iminent și pregătit (...) acum trebuie să dea explicații', a deplâns Santi Vila, membru al partidului PdeCat, condus de Puigdemont. 

Acesta din urmă a spus tot marți, într-o conferință de presă la Bruxelles, că deocamdată nu revine în Spania, pentru că se teme că acolo va ajunge în fața unei justiții pe care el o consideră politizată, dar a susținut că nu abandonează ideea independenței, pe care însă acum o vede ca pe un 'drum lung' de parcurs..

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:1,54 m/s
Tue
13
Wed
13
Thu
12
Fri
11
Sat
11
Arhivă Radio Chișinău