Spania | Un autobuz fără șofer, pe străzile din Malaga

  • 26 Februarie 2021 10:03
Spania | Un autobuz fără șofer, pe străzile din Malaga

Un autobuz fără șofer a început să circule pe străzile din Malaga, în sudul Spaniei, un proiect prezentat drept o premieră în Europa, relatează joi AFP, potrivit Agerpres.

Echipat cu senzori și camere, acest autobuz 100% electric, care a fost dat în funcțiune sâmbătă, face legătura între port și centrul acestui oraș andaluz. O buclă de opt kilometri pe care o parcurge de șase ori pe zi.

"Autobuzul știe în orice moment unde se află și ceea ce este în jurul său", a declarat pentru AFP Rafael Durban Carmona, directorul diviziei sudice a companiei Avanza, în fruntea consorțiului public-privat responsabil de acest proiect.

El poate mai ales să "interacționeze cu semafoarele", care sunt, de asemenea, echipate cu senzori care anunță culoarea roșie, a adăugat el.

Autobuzul include, de asemenea, un dispozitiv de inteligență artificială care îi permite să își îmbunătățească "deciziile" pe baza datelor înregistrate de-a lungul călătoriei.

Vehiculul, dezvoltat de compania spaniolă Irizar, seamănă cu oricare alt autobuz clasic de oraș - are o lungime de doisprezece metri și poate transporta 60 de pasageri.

Alte proiecte pilot pentru vehicule autonome există deja în Europa, spre exemplu în Franța sau în Estonia, însă în cadrul acestora nu sunt utilizate autobuze urbane de dimensiuni clasice care circulă în trafic, alături de alte vehicule.

Întrucât legislația spaniolă nu permite circulația unui vehicul fără conducător, șoferul este așezat în locul său obișnuit, însă nu atinge volanul sau pedalele, cu excepția cazului în care în mod excepțional este necesară o ușoară corectare a traiectoriei, spre exemplu la apropierea de o intersecție.

În cazul în care ceva nu merge bine, șoferul poate prelua controlul în orice moment.

"Totul este destul de normal, chiar pare că șoferul conduce... Mă simt bine, în siguranță, pentru că altfel nu aș mai circula, mai ales că sunt cu nepotul meu", a declarat pentru AFP una dintre pasagere, Marta.

Acest proiect a beneficiat de o finanțare din partea guvernului spaniol și de colaborarea mai multor universități.

În afara Europei, Singapore a început la sfârșitul lunii ianuarie testarea funcționării comerciale a autobuzelor autonome, în timp ce în China taxiurile autonome sunt testate în mai multe orașe.

În Statele Unite, Waymo (filială a Google) își va testa la San Francisco robo-taxiurile fără șofer, deja în serviciu în Arizona din 2017.

O mașină autonomă Uber a fost implicată într-un accident mortal în martie 2018 în Statele Unite, amintește AFP.

Obstacolele citate adesea de experți în calea autonomiei totale a vehiculelor sunt problemele de reglementare și mai ales acceptarea de către publicul larg, având în vedere riscurile pe care le-ar putea prezenta din punct de vedere al securității și securității cibernetice.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:97 %
Vint:4,12 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău