Spania trimite în România opt avioane de vânătoare și 130 de militari

  • 23 Octombrie 2022 13:30
Spania trimite în România opt avioane de vânătoare și 130 de militari

Spania va trimite, în lunile următoare, mai multe avioane de vânătoare în Bulgaria și România pentru a-și întări prezența militară pe flancul de est al NATO și a participa astfel la strategia de descurajare a aliaților în fața invaziei rusești din Ucraina.

Astfel, Spania va trimite, între jumătatea lui noiembrie și începutul lui decembrie, în Bulgaria, șase avioane de luptă Eurofighter cu 130 de militari, care vor realiza misiuni de antrenament pentru poliția aerului”, potrivit unui comunicat al ministerului spaniol al apărării transmis sâmbătă, transmite  digi24.ro.

Ulterior, din decembrie până la sfârșitul lui martie 2023, o altă „desfășurare” este prevăzută în România, cu opt avioane de vânătoare F18M și alți 130 de militari. 

De asemenea în România, la baza de la Schitu, este desfășurat un „radar de supraveghere aeriană cu rază lungă”, începând din 17 octombrie și până la sfârșitul lui martie 2023 (sau până la sfârșitul lui iunie 2023), se menționează în comunicat. 

Acest radar, activ 24 de ore din 24 și șapte zile din șapte, permite „controlarea spațiului aerian pe flancul de est al NATO” datorită celor 38 de militari trimiși pentru a-l opera. 

Spania participă, astfel, la efortul de „reacție și descurajare”, se explică în comunicat, care mai precizează că este vorba de „furnizarea unui scut aerian prin intensificarea misiunilor regulate ale forțelor aeriene”. 

Din februarie 2022 și începutul războiului din Ucraina, Spania a trimis deja 12 avioane de luptă în Bulgaria, Lituania și Estonia, amintește AFP, citat de Agerpres.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
-1,76
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:4,63 m/s
Sat
2
Sun
1
Mon
0
Tue
1
Wed
1
Arhivă Radio Chișinău