Spania și Portugalia au integrat Ucraina în candidatura lor pentru Cupa Mondială din 2030

  • 08 Octombrie 2022 12:45
Spania și Portugalia au integrat Ucraina în candidatura lor pentru Cupa Mondială din 2030

Spania și Portugalia au integrat miercuri Ucraina în candidatura lor comună la organizarea Cupei Mondiale de fotbal din 2030, oferind un front european cu puternică tentă politică și pledând pentru "speranță" în plin război pe teritoriul ucrainean, informează MOLDPRES cu referire la Agerpres.

Acum nu mai este candidatura iberică", oficializată în iunie 2021, ci "este candidatura europeană", a declarat președintele Federației spaniole de fotbal (RFEF), Luis Rubiales, în cursul unei conferințe de presă alături de omologii săi portughez și ucrainean.

Cu ocazia centenarului Mondialului sportului rege, lansat în Uruguay în 1930, cele trei țări intenționează să "simbolizeze unitatea Europei", cu sprijinul UEFA, care a găzduit această întâlnire cu mass-media, a subliniat la rândul său Andrei Pavlenko, președintele Federației ucrainene.

Această posibilă co-organizare de către trei țări nelimitrofe ridică numeroase întrebări practice, de la pregătirea infrastructurilor la deplasările jucătorilor, presei și suporterilor, situație experimentată deja în vara lui 2021, cu ocazia desfășurării EURO 2020 în unsprezece orașe de pe întregul continent.

Dar, în timp ce Ucraina se află în plin război după invazia rusă din februarie, nu este încă momentul pentru detalii, ci pentru a paria pe "puterea transformatoare a fotbalului în societate", a pledat Rubiales.

"Sediul instituțional este la Madrid, sediul administrativ la Lisabona. Acum, delegația Ucrainei ni se va alătura. În următoarele luni, vom începe munca de teren", a precizat șeful fotbalului spaniol.

Federațiile din Spania și Portugalia, susținute de guvernele lor, au mizat până acum pe tradiționala rotație continentală a turneului, pentru a obține organizarea turneului final din 2030, după ediția 2022 din Qatar și cea din 2026 care va fi găzduită în comun de Statele Unite, Canada și Mexic.

În fața candidaturii iberice și înaintea unei decizii a FIFA așteptată în 2024, Uruguay, Argentina, Chile și Paraguay reprezintă însă o opoziție puternică, cu perspectiva de a readuce Cupa Mondială în America de Sud, locul în care a luat naștere, în urmă cu un secol și în care oamenii vibrează pentru fotbal mai mult decât pentru orice alt sport.

O a treia candidatură, cu șanse mai mult ipotetice, și-ar putea face intrarea în cursa pentru CM 2030, după ce Egiptul a anunțat, pe 9 septembrie, că va purta consultări în acest sens cu Arabia Saudită și Grecia.

Dar, între timp, duelul între cele două candidaturi oficiale capătă acum o nouă dimensiune, mai ales într-o lume a sportului care a reacționat la conflictul din Ucraina prin interzicerea rușilor de la majoritatea competițiilor internaționale.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:75 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău