Spania se află în pragul valului ''al șaselea'' al pandemiei, provocat de varianta Omicron, avertizează premierul Sanchez

  • 19 Decembrie 2021 17:42
Spania se află în pragul valului ''al șaselea'' al pandemiei, provocat de varianta Omicron, avertizează premierul Sanchez

Premierul spaniol Pedro Sanchez a avertizat duminică asupra riscului real ca Spania să se confrunte curând cu ''al șaselea val'' al pandemiei din cauza transmiterii intense a variantei Omicron a coronavirusului și a convocat pentru miercuri o reuniune de urgență pentru evaluarea situației sanitare, relatează agențiile Reuters și EFE, citate de Agerpres.

Liderii regiunilor spaniole vor participa prin videoconferință la această reuniune la care vor fi discutate posibile noi restricții.

Experții sanitari au anunțat că varianta Omicron va deveni curând dominantă în Spania, țară cu circa 90% din populația de peste 12 ani vaccinată anti-COVID-19, ceea ce nu împiedică însă răspândirea acestei variante, care conform datelor preliminare are o rezistență sporită la vaccinurile anti-COVID-19 existente, crește riscul de reinfectare la persoanele trecute prin boală după infectarea cu alte variante și se transmite mai ușor decât Delta, variantă dominantă până în prezent.

Numai vineri Spania a înregistrat circa 33.000 de noi cazuri de COVID-19, estimările sanitare indicând săptămâna trecută procentul cazurilor cu varianta Omicron la circa 30% în capitala Madrid și circa 25% la Barcelona. Incidența pe șapte zile a ajuns la nivelul întregii țări la 320 de cazuri de COVID-19 la 100.000 de locuitori.

''Nu putem accepta aceste rate de incidență. Trebuie să facem mai multe eforturi'', a subliniat premierul Sanchez în anunțul despre convocarea reuniunii de miercuri și a avertizat că, în pofida ratei ridicate de vaccinare, Spania se află din cauza variantei Omicron în pragul celui de-al șaselea val de infectări.

Totuși, nu sunt așteptate măsuri foarte severe, cum ar fi un nou lockdown total, sistemul sanitar spaniol nefiind confruntat în prezent cu presiunea sub care a fost de pildă cu un an în urmă. Circa 1.300 de pacienți COVID-19 sunt în prezent la ATI, reprezentând circa 14% din capacitatea de internare la terapie intensivă de care dispune Spania.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău