Spania, proteste masive împotriva amnistiei separatiștilor catalani / video

  • 18 Noiembrie 2023 18:05
Spania, proteste masive împotriva amnistiei separatiștilor catalani / video

Zeci de mii de spanioli au ieșit sâmbătă pe străzile din Madrid pentru a denunța viitoarea lege privind amnistia pentru liderii și militanții catalani care a permis guvernului de stânga să obțină un nou mandat, relatează Agerpres.

Circa 170.000 de persoane, potrivit prefecturii, s-au adunat în piața Cibeles, în jurul celebrei fântâni cu același nume, în plin centrul capitalei spaniole, pentru a răspunde la apelul la proteste al dreptei.

Participanții au scandat "Sanchez, trădător", "Sanchez, fiu de târfă", "Sanchez, în închisoare!" sau "Catalonia este Spania", agitând drapeluri spaniole sau europene, distribuite de Partidul Popular European, formațiunea politică paneuropeană din care face parte Partidul Popular.

Clasat al doilea la alegerile legislative din 23 iulie, în urma liderului drept Alberto Nunez Feijoo (PP), prim-ministrul socialist Pedro Sanchez, la putere din 2018, a reușit să obțină voi un nou mandat în parlament după ce a negociat intens pentru a obține susținerea formațiunilor regionaliste, între care partidele separatiste catalane.

În schimbul voturilor lor, indispensabile pentru formarea unei majorități, el a acceptat mai multe concesii, între care adoptarea viitoare a unei legi foarte polemice de amnistiere pentru liderii și militanții separatiști urmăriți penal pentru implicarea în tentativele de secesiune ale Cataloniei din 2017.

Mulțimea s-a adunat în jurul prânzului și s-a dispersat în calm după discursurile susținute de organizatori. De două săptămâni, manifestații au avut loc în fiecare seară în fața sediului Partidului socialist din Madrid, unele dintre ele degenerând în violențe care s-au soldat cu zeci de arestări.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
18
Sat
16
Sun
17
Mon
16
Arhivă Radio Chișinău