Spania | Principalele două partide separatiste catalane au convenit asupra unei coaliții conduse de Puigdemont

  • 10 Ianuarie 2018 17:51
Spania | Principalele două partide separatiste catalane au convenit asupra unei coaliții conduse de Puigdemont

Principalele două partide separatiste din Catalonia, JxCat (Împreună pentru Catalonia) și ERC - republicanii de stânga -, au convenit să formeze o coaliție de guvernare condusă de liderul catalan destituit Carles Puigdemont, autoexilat la Bruxelles după declarația unilaterală de independență la care Madridul a răspuns prin demiterea executivului, dizolvarea parlamentului de la Barcelona și punerea sub tutelă a regiunii, transmite dpa.

Acordul de coaliție a fost încheiat între liderul JxCat, Carles Puigdemont, și șefa ERC, Marta Rovira, marți seară la Bruxelles, au relatat miercuri agenția Europa Press și cotidianul El Pais, citând surse din cadrul negocierilor.

Principalele două partide pro-independență, JxCat și ERC, au obținut 34, respectiv 32 de mandate, în urma alegerilor regionale de luna trecută, convocate de șeful guvernului de la Madrid, Mariano Rajoy, iar pentru o majoritate în viitorul parlament vor avea nevoie de sprijinul CUP (separatiștii antisistem, 4 mandate).

JuntsxCat și ERC mizează pe sprijinul CUP, care urmează încă să-și dea acordul pentru ca Puigdemont să devină șef al executivului catalan. Deputații CUP ar putea să dea undă verde coaliției și prin abținerea de la vot.

Carles Puigdemont și patru foști miniștri catalani se află în Belgia, în Spania fiind urmăriți în justiție pentru 'răzvrătire împotriva statului, rebeliune, deturnare de fonduri publice și nesupunere față de autoritate'.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:4,12 m/s
Tue
10
Wed
11
Thu
11
Fri
13
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău