Spania: Prețul energiei electrice a scăzut la 144 euro, dar e de 4 ori mai mare față de aceeași zi din 2020

  • 12 Septembrie 2021 13:33
Spania: Prețul energiei electrice a scăzut la 144 euro, dar e de 4 ori mai mare față de aceeași zi din 2020

Prețul electricității a înregistrat o scădere pe piața angro din Spania și pentru duminică a fost stabilit la 144,18 euro/MWh, cu aproape șase euro mai puțin față de sâmbătă, când a fost de 150,78 euro, conform datelor operatorului OMIE, relatează cotidianul spaniol "El Pais", citat de AGERPRES.

Dar, și așa, se menține la un nivel atât de ridicat încât această zi este "duminica cea mai scumpă" din istoria Spaniei. Prețul este cu 15 euro mai ridicat față de duminica trecută și de patru ori peste cel din aceeași zi a anului trecut, când a fost de 35 euro/MWh.

Vineri, a fost atins recordul absolut, prețul ajungând la 152,32 euro, iar sâmbătă a scăzut puțin, dar a continuat să rămână peste pragul de 150 euro/MWh..

Ca urmare a unui consum ușor mai redus, deci și a cererii mai scăzute, prețurile se moderează puțin la final de săptămână. Pe ore, duminică maximul va fi atins în intervalul 22:00-23:00, cu un record de 167,53 euro/MWh, în timp ce nivelul minim va fi la ora 17:00, de 110,01 euro.

Escaladarea prețurilor, care s-a produs aproape zilnic începând din iunie, se datorează în special scumpirii gazelor naturale pe piețele internaționale și creșterii costurilor cu drepturile de emisii de CO2, scrie "El Pais". Deoarece vara aceasta nu prea a fost vânt și cererea a crescut ca urmare a temperaturilor ridicate, au intrat în funcțiune ciclurile combinate, care utilizează gaze și care au marcat prețul: la licitație, ultimul kilowatt adjudecat la prețul cel mai mare este cel care fixează toate prețurile.

Acest fenomen se întâmplă în măsură mai mare sau mai mică în toate țările. Astfel, în Marea Britanie un MWh costă duminică 161,94 lire (189,63 euro), în Germania 105,22 euro, în Franța 109,56 euro și în Italia, unde Guvernul se pregătește să intervină, 133,7 euro. În Portugalia prețul este similar cu cel din Spania, deoarece împart piața, conform datelor obținute de Efe de la respectivii operatori. În general, în Franța, Germania și țările din Europa Centrală prețurile sunt mai reduse față de Spania, Portugalia, Italia sau Grecia.

În această situație, Guvernul lucrează la "un plan de avarie" pe care speră să îl aprobe marțea viitoare, pentru ca populația să beneficieze de o factură la electricitate similară cu cea din 2018. Se preconizează o reducere temporară a impozitelor și măsuri pentru diminuarea taxelor ce intră în factură, precum costurile extrapeninsulare, prime pentru regenerabile sau fonduri destinate finanțării deficitului tarifar.

Executivul a aprobat deja până la finele anului o reducere a TVA de la 21% la 10% și suspendarea impozitului pentru generare de 7% pentru consumatorii cu o putere contractată de până la 10 KW, cu condiția ca prețul mediu lunar pe piața angro să fie peste 45 euro/MWh.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău