Spania preia, de astăzi, 1 iulie, președinția rotativă a Uniunii Europene, pentru următoarele șase luni

  • 01 Iulie 2023 16:45
Spania preia, de astăzi, 1 iulie, președinția rotativă a Uniunii Europene, pentru următoarele șase luni

La 1 iulie 2023, Spania preia de la Suedia președinția rotativă a Uniunii Europene (UE) pentru o perioadă de șase luni. Statele membre care dețin președinția Uniunii lucrează împreună în grupuri de câte trei, numite „trio-uri”, pentru o perioadă de 18 luni, relatează Agerpres. Trio-ul actual este format din Spania (iul.-dec. 2023), Belgia (ian.-iun. 2024) și Ungaria (iul.-dec. 2024).

Spania a mai deținut, anterior, președinția Uniunii de patru ori: în 1989, în 1995, în 2002 și în 2010. Ultima președinție spaniolă a Uniunii, cea din 2010, a fost marcată de intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona, precum și de criza economică care a afectat toate țările Uniunii, mai informează site-ul https://spanish-presidency.consilium.europa.eu/.

În anterioara președinție a Uniunii, Suedia s-a concentrat asupra unor obiective precum securitate, unitate, competitivitate, tranziția verde și energetică, valorile democratice și statul de drept. A acordat prioritate continuării sprijinului economic și militar pentru Ucraina, precum și sprijinului pentru calea Ucrainei către UE sau reducerii riscurilor de volatilitate a prețurilor la energie și reformei pieței energiei, tranziției verzi și respectării statului de drept, conform site-ului https://www.consilium.europa.eu/, scrie G4Media.

Prioritățile președinției spaniole au fost prezentate la 15 iunie 2023 de către președintele guvernului spaniol, Pedro Sánchez. Astfel, cele patru priorități asumate de Spania de la 1 iulie sunt promovarea reindustrializării Europei, avans în tranziția ecologică, consolidarea pilonului social și consolidarea unității europene, conform site-ului https://spanish-presidency.consilium.europa.eu/en/.

În ceea ce privește promovarea reindustrializării Europei, pentru a realiza acest obiectiv, președinția spaniolă va promova, pe de o parte, acele dosare care favorizează dezvoltarea industriilor și tehnologiilor strategice în Europa, extinderea și diversificarea relațiilor sale comerciale și consolidarea lanțurilor sale de aprovizionare, acordând o atenție deosebită Americii Latine și UE-CELAC (The Community of Latin American and Caribbean States). Pe de altă parte, va propune o strategie cuprinzătoare, de perspectivă, pentru a asigura securitatea economică și conducerea globală a UE până în 2030, oferind continuitate și profunzime activității instituțiilor europene și foii de parcurs convenite la Versailles de către cele 27 de state membre.

În ceea ce privește tranziția ecologică, președinția spaniolă va promova o reformă a pieței de energie electrică, va susține reducerea prețurilor la energie electrică și îmbunătățirea stabilității sistemului, va depune eforturi pentru accelerarea dosarelor legislative legate de „Fit for 55” etc.

Cu privire la obiectivul privind pilonul social, Spania urmărește promovarea unei justiții sociale și economice mai mari. Concret, președinția spaniolă are în vedere o revizuire adecvată a Cadrului Financiar Multianual 2021-2027, precum și extinderea drepturilor lucrătorilor în mai multe domenii și pentru grupuri vulnerabile, cum ar fi copiii, femeile supuse violenței sau persoanele cu dizabilități.

Într-o lume a tensiunilor geopolitice în creștere, președinția spaniolă arată că UE trebuie să rămână unită, iar statele membre trebuie să continue să facă progrese în materie de integrare, printr-o mai mare aprofundare a pieței interne, prin finalizarea uniunii bancare și a uniunii piețelor de capital, prin consolidarea și îmbunătățirea instrumentelor comune precum fondurile NextGenerationEU.

Logo-ul președinției este dat de mesajul „UE23 PRESIDENCIA ESPANOLA CONSEJO DE LA UNION EUROPEA”, scris cu caractere albe și galbene pe fond albastru, simbolizând transparența la care aspiră proiectul european și identificarea deplină a Spaniei cu Uniunea. În același timp, integrarea culorilor steagului spaniol în acronimele UE reflectă faptul că acesta face parte din structura sa. Culoarea albastră de fond este specifică identității europene, în timp ce roșu și galben fac trimitere la steagul spaniol, informează site-ul https://spanish-presidency.consilium.europa.eu.

Identitatea vizuală a UE23 este legată și de motto-ul președinției spaniole, „Europa, mai aproape”, care subliniază conceptul de apropiere ca aspirație comună și îmbină obiectivul de proximitate umană, instituțională și politică a proiectului european.

Prioritățile trio-ului actual Spania-Belgia-Ungaria

Programul pe 18 luni al noului trio, care va debuta la 1 iulie 2023, a fost aprobat în cadrul Consiliului Afaceri Generale al UE din 27 iunie 2023.

În baza experienței dobândite în contextul Conferinței privind viitorul Europei, trio-ul Spnia-Belgia-Ungaria își continuă eforturile de intensificare a dialogului cu cetățenii UE, împreună cu celelalte instituții ale UE, în limitele competențelor lor, conform site-ului https://data.consilium.europa.eu/.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,03 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău