Spania, pregătită să semneze un acord cu Marea Britanie privind statutul post-Brexit al Gibraltarului

  • 28 Noiembrie 2023 18:36
Spania, pregătită să semneze un acord cu Marea Britanie privind statutul post-Brexit al Gibraltarului

Regatul Spaniei este gata să semneze un acord privind statutul post-Brexit al Gibraltarului începând de miercuri, a anunțat ministrul spaniol de externe Jose Manuel Albares, înainte de a pleca să se întâlnească la Bruxelles cu noul ministru de externe britanic David Cameron, relatează Agerpres.

Albares a spus că a vorbit luni la telefon cu Cameron și că au convenit să se întâlnească la Bruxelles pentru a discuta în continuare acolo despre statutul Gibraltarului.

"Spania a pus pe masă, în urmă cu câteva luni, un acord echilibrat și generos", a declarat marți Albares într-un interviu pentru postul de televiziune spaniol Telecinco.

El a adăugat că urmează să se îmbarce spre Bruxelles mai târziu în cursul zilei de marți, subliniind că "Spania vrea ca acest acord să fie semnat mâine".

Statutul Gibraltarului, o enclavă aflată în vârful sudic al Spaniei sub stăpânire britanică din secolul al XVIII-lea, și modul de supraveghere a graniței cu Spania reprezintă un punct de dispută de la votul Marii Britanii din 2016 pentru părăsirea Uniunii Europene.

Enclava a fost exclusă din acordul de ieșire încheiat între Marea Britanie și UE.

Spania, Marea Britanie și Uniunea Europeană au convenit la 31 decembrie 2020, cu câteva ore înainte de ieșirea completă a Marii Britanii din bloc, că Gibraltarul va rămâne parte a acordurilor UE precum Spațiul Schengen, iar Spania va supraveghea portul și aeroportul, în așteptarea unei soluții de durată.

Comisia Europeană și Spania au trimis Marii Britanii o propunere, inclusiv menținerea deschisă a graniței terestre a Gibraltarului cu Spania la sfârșitul anului 2022 și asigurarea circulației libere a persoanelor.

Spania a cedat acest avanpost stâncos de la gura Mării Mediterane Marii Britanii în 1713, dar cere de multă vreme înapoierea lui.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,03 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
20
Wed
11
Arhivă Radio Chișinău