Spania | Pedro Sanchez respinge o coaliție cu Podemos, dar propune o altă opțiune în încercarea de a forma un guvern

  • 03 Septembrie 2019 18:22
Spania | Pedro Sanchez respinge o coaliție cu Podemos, dar propune o altă opțiune în încercarea de a forma un guvern

Liderul socialist spaniol Pedro Sanchez a declarat marți că există prea multe neînțelegeri cu alianța de stânga radicală Unidas Podemos pentru a forma un guvern de coaliție, dar a oferit o opțiune prin care cele două partide ar conveni asupra politicilor guvernamentale, iar Podemos ar avea poziții în afara cabinetului, relatează Reuters, preluat de Agerpres.

Totuși, liderul Podemos, Pablo Iglesias, a spus că un guvern de coaliție este singura opțiune.

Pedro Sanchez, premier interimar de la alegerile din aprilie care s-au încheiat indecis, a spus în mod repetat într-un discurs că respinge cererea Podemos pentru un guvern de coaliție, dar a propus un acord alternativ.

Socialiștii (PSOE) au câștigat scrutinul din aprilie, dar nu au obținut suficiente mandate pentru a guverna fără sprijinul altor partide. Presiunea este tot mai mare pentru a se găsi un acord de formare a guvernului - dacă nu se va ajunge la o înțelegere până la 23 septembrie, atunci vor avea loc noi alegeri la 10 noiembrie.

"Deși astăzi nu sunt îndeplinite condițiile pentru a deveni parteneri de guvernare, nu sunt motive să fim dușmani. Este posibil să fim aliați loiali, așa cum am fost și în trecut", a spus Sanchez într-un discurs susținut în fața membrilor PSOE și a reprezentanților sindicatelor și ONG-urilor.

Podemos a sprijinit anul trecut precedentul guvern socialist, dar fără a face parte din el.

În discursul său, Sanchez a insistat că un guvern de coaliție nu ar funcționa și a vorbit despre neîncrederea dintre cele două partide, arătând cât de greu ar fi pentru a obține un potențial acord.

Iglesias a declarat chiar înainte de discursul lui Sanchez că partidul său vrea să împartă puterea cu socialiștii. După discurs, el a scris pe Twitter: "Politica nu se poate baza pe încredere, ci pe garanții. Un guvern de coaliție este singura garanție pentru aplicarea politicilor care pot schimba viețile oamenilor. Asta este miza".

O sursă guvernamentală a declarat că propunerea lui Sanchez ar putea merge până la a oferi partidului Podemos poziții de secretar de stat sau posturi de conducere în companii publice.

Sanchez a propus de asemenea crearea unor mecanisme independente pentru a garanta că orice acord cu Podemos privind măsurile convenite este respectat.

În discursul său, premierul interimar a declarat că urmărește în continuare să obțină un acord și că nu există niciun motiv obiectiv pentru a organiza noi alegeri, el prezentând peste 300 de măsuri, într-un ultim efort de a atrage aliați pentru formarea unui guvern.

Printre propuneri se numără reforme pe piața muncii, în sectorul pensiilor, în domeniul imobiliar și în privința mediului, care ar putea fi pe placul Podemos, a spus o sursă din conducerea Partidului Socialist.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:17 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău