Spania: Partidul Poporului, acuzat într-un nou proces pentru corupție, cu câteva zile înainte de un scrutin crucial

  • 08 Februarie 2021 15:46
Spania: Partidul Poporului, acuzat într-un nou proces pentru corupție, cu câteva zile înainte de un scrutin crucial

Procesul pentru corupție împotriva Partidului Poporului (PP, conservator) din Spania a început luni, cu numai șase zile înainte de alegerile parlamentare din regiunea Catalonia, aflată în criză, informează dpa, preluat Agerpres.

Principalul inculpat, fostul trezorier al PP Luis Barcenas, care ispășește deja o pedeapsă de 29 de ani de închisoare, a promis că va face alte dezvăluiri explozive cu privire la sursele de finanțare ilegale ale partidului.

Judecătorii spanioli au stabilit deja, în cadrul unui alt proces, că PP a primit donații nedeclarate vreme de decenii și a oferit în schimb contracte publice unor oameni de afaceri. Partidul a fost amendat, iar Barcenas și alți foști politicieni și oameni de afaceri au primit pedepse cu închisoarea.

Acum Barcenas a declarat că va dezvălui noi detalii cu privire la presupuse practici ilegale de finanțare ale partidului care, potrivit lui, aveau loc cu știința fostului lider al PP Mariano Rajoy, ex-premier. Acesta din urmă, care neagă că ar fi fost la curent cu aceste ilegalități, va fi chemat în fața tribunalului în calitate de martor.

Noul proces survine într-un moment dificil pentru cea mai mare forță de opoziție din Spania, care a deținut puterea până în 2018. Potrivit sondajelor, PP riscă să fie înfrânt de partidul populist de dreapta Vox în alegerile regionale ce vor avea loc sâmbătă în Catalonia. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:30 %
Vint:2,06 m/s
Sat
15
Sun
13
Mon
11
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău