Spania nu știe cum să cheltuiască miliardele de euro alocate din fondul de revenire al UE

  • 21 Septembrie 2020 12:40
Spania nu știe cum să cheltuiască miliardele de euro alocate din fondul de revenire al UE

După ce a obținut o parte importantă din fondul UE de revenire după criza coronavirusului, Spania se confruntă cu o problemă neobișnuită, cum să folosească toți acești bani, au declarat pentru Reuters mai multe surse guvernamentale.

"Aceasta nu este o criză de bani, este o criză de idei", a declarat una dintre surse referindu-se la proiectele concrete de investiții destinate să ajute economia să iasă dintr-o recesiune istorică.

Spania a fost lovită puternic de pandemie, înregistrând peste 640.000 de cazuri de infecție cu COVID-19, cel mai mare număr din Europa Occidentală, și peste 30.000 de decese. Economia spaniolă a înregistrat o contracție de 18,5% în al doilea trimestru, singura țară care a consemnat o cădere mai gravă în Europa fiind Marea Britanie.

Pentru a ajuta Spania să își revină, țara va primi aproximativ 140 de miliarde de euro sub formă de granturi și împrumuturi din fondul de revenire al UE în valoare de 750 de miliarde de euro.

Fondurile alocate Spaniei includ granturi în valoare de 43 de miliarde de euro numai în următorii doi ani, echivalentul a 8% din cheltuieile anuale ale Spaniei.

"Nu este ușor să cheltui toți acești bani", a spus o a doua sursă guvernamentală. Potrivit surselor apropiate de managementul fondurilor europene există îngrijorări cu privire la modul cum trebuie pus la punct mecanismul pentru a putea absorbi toată această lichiditate.

Comisia Europeană a recomandat guvernelor statelor membre să cheltuiască banii din pachetul de revenire pentru energie verde, transport și investiții în digitalizare.

Premierul spaniol Pedro Sanchez, care s-a luptat din greu pentru a obține fonduri cât mai mari la summitul UE din luna iulie, și-a pus subordonații să se ocupe de supervizarea implementării planului de revenire, urmând să fie și un grup de consultanță compus din directori de companii, a dezvăluit o altă sursă.

Ministrul spaniol al Economiei, Nadia Calvino, este și ea implicată îndeaproape deoarece ea trebuie să finalizeze un plan de reforme ce va fi prezentat Buxelles-ului până la data de 15 octombrie, plan ce trebuie să conțină principalele proiecte eligibile pentru fonduri de la UE.

"În momentul de față provocarea este cum să fie folosiți în totalitate banii care vor veni și vor trebui să fie proiecte cu o rată mare de absorbție", spune Jose Moises Martin, directorul firmei de consultanță Red2Red care lucrează cu autoritățile publice.

Pe lângă fondurile de revenire, Bruxelles-ul a aprobat un împrumut de 21 de miliarde de euro pentru ca Spania să își finanțeze schemele de sprijinire a șomajului temporar, bani care ar trebui să reducă presiunile asupra Trezoreriei Spaniei care de mai multe luni se împrumută în acest scop. Însă o sursă guvernamentală a declarat că recent veniturile la buget au fost peste așteptări, astfel că în luna septembrie emisiunile de obligațiuni au fost încetinite comparativ cu lunile anterioare.

Săptămâna trecută, însă, Banca Centrală a Spaniei și-a revizuit, în jos, prognozele pentru 2021 până la un avans de 4,1%, față de o creștere de 7,3% cât estima anterior. Economistul șef al Băncii Spaniei, Oscar Arce a spus că, în cel mai bun scenariu, fondurile UE ar putea stimula creșterea PIB-ului pe termen mediu cu două puncte procentuale, dar că succesul va depinde de alegerea proiectelor corecte de investiții. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:0 m/s
Sun
16
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău