Spania | Mii de persoane au protestat la Madrid. Acestea își doresc referendum privind independența Cataloniei

  • 21 Septembrie 2017 08:49
Spania | Mii de persoane au protestat la Madrid. Acestea își doresc referendum privind independența Cataloniei

În Spania, mii de persoane au protestat fațã de acțiunile guvernului de la Madrid menite sã opreascã referendumul din 1 octombrie privind independența Cataloniei. Premierul spaniol, Mariano Rajoy intenționeazã, însã, sã continue presiunile asupra guvernului secesionist catalan.

Manifestația militanților separatiști la Barcelona s-a împrăștiat treptat în cursul nopții.

Manifestațiile în fața mai multor clădiri ale executivului au început miercuri dimineață când s-a răspândit vestea arestării a 14 înalți responsabili ai guvernului catalan, în paralel cu un val de percheziții în mai multe clădiri ale executivului regional.

Executivul catalan, condus de separatiști, este hotărât să organizeze cu orice preț un referendum de autodeterminare la 1 octombrie, în pofida interzicerii lui de Curtea Constituțională. Cu toate acestea, guvernul spaniol a promis să facă totul pentru ca referendumul să nu aibă loc.

De altfel, Garda Civilă a confiscat miercuri vreo 10 milioane de buletine de vot la Bigues, într-un depozit la 45 de kilometri nord de Barcelona.

Cu o zi înainte, a confiscat 45.000 de convocări pentru reprezentanții în birourile de vot.

Din septembrie 2015, separatiștii dețin majoritatea locurilor în parlamentul regional. Catalanii sunt însă divizați în părți aproape egale în privința independenței. În schimb, peste 70% doresc să se poată exprima prin intermediul unui referendum valabil, potrivit tuturor sondajelor, notează Agerpres.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:2,57 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău