Spania majorează taxele și cheltuielile de infrastructură în bugetul pe 2021

  • 27 Octombrie 2020 13:03
Spania majorează taxele și cheltuielile de infrastructură în bugetul pe 2021

Spania intenționează să majoreze taxele percepute marilor companii și bogaților, pentru a finanța majorarea cheltuielilor de infrastructură și a celor sociale incluse în proiectul de buget pe 2021, a anunțat joi Guvernul de la Madrid, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

"Acest buget nu poate fi amânat, este esențial pentru modernizarea și redresarea economiei", a afirmat premierul Pedro Sanchez, într-un discurs televizat.

Astfel, ar urma să fie majorat impozitul pe profit perceput marilor companii, impozitul pe venit în cazul persoanelor cu venituri ridicate și impozitul pe câștigul din capital.

Guvernul de la Madrid va dubla bugetul alocat infrastructurii, va majora pensiile și salariile angajaților din sistemul public cu 0,9%, pe baza previziunilor referitoare la inflație, a anunțat Sanchez.

Într-o țară care nu a reușit să adopte din 2016 un buget anual, din cauza paraliziei politice prelungite, coaliția aflată la guvernare încearcă în prezent să obțină sprijin de la alte partide pentru adoptarea planului de cheltuieli pe 2021.

Luna trecută, Guvernul spaniol a anunțat că va abandona regulile de disciplină bugetară pentru 2020 și 2021, din cauza impactului pandemiei asupra finanțelor publice.

"Guvernul a decis să suspende regulile bugetare în mod excepțional pentru anii 2020 și 2021" a anunțat ministrul Bugetului, Maria Jesus Montero, în condițiile în care datoria publică a Spaniei a trecut de 110% din PIB în al doilea trimestru. Decizia a fost luată având în vedere "punerea în paranteză a pactului de stabilitate" decisă de Comisia Europeană pentru a permite statelor membre să relaxeze controlul asupra cheltuielilor publice în fața crizei sanitare, a precizat Montero.

Acest abandon temporar al disciplinei bugetare vizează administrația centrală, a regiunilor și a primăriilor care vor fi autorizate să se îndatoreze până la un prag stabilit de guvern.

Spania a fost lovită puternic de pandemie, depășind pragul de un milion de cazuri de contaminare cu noul coronavirus și înregistrând peste 34.700 decese.

Recent, autoritățile au estimat că Spania, a patra economie a zonei euro, ar urma să înregistreze în acest an un declin 11,2%, urmat de un avans de 7,2% anul viitor.

Economia spaniolă a înregistrat o contracție de 18,5% în al doilea trimestru, singura țară care a consemnat o cădere mai gravă în Europa fiind Marea Britanie.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,96
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău