Spania | Luptă politică după violențele declanșate de încarcerarea unui rapper

  • 19 Februarie 2021 09:05
Spania | Luptă politică după violențele declanșate de încarcerarea unui rapper

Opoziția de dreapta din Spania și-a intensificat joi atacurile împotriva guvernului și puternice tensiuni au apărut în cadrul coaliției de stânga aflată la guvernare, în timp ce noi violențe au izbucnit joi în cursul manifestațiilor în sprijinul unui rapper trimis la închisoare, notează AFP, potrivit Agerpres.

Joi seara la Barcelona, după un marș pașnic, manifestanții care protestau pentru a treia zi consecutiv față de încarcerarea lui Pablo Hasél, s-au înfruntat din nou cu poliția.

Corespondenți ai agenției France Presse au văzut tineri cu glugă pe cap dând foc coșurilor de gunoi, aruncând proiectile în direcția forțelor de ordine și atacând în special clădirea în care se află sediul jurnalului El Periodico de Cataluna.

Peste 50 de manifestanți au fost arestați în noaptea de miercuri spre joi în toată Spania în cursul acestor ciocniri foarte violente dintre manifestanți și forțele de ordine. Numărul răniților a fost de aproximativ 70, dintre care jumătate polițiști.

Manifestațiile au început marți seară în Catalonia (nord-est) după arestarea lui Pablo Hasél, 32 de ani, un rapper care se baricadase luni în interiorul universității din Lerida, orașul său natal, pentru a scăpa de închisoare.

Devenit pentru mulți un simbol al libertății de exprimare, acest rapper a fost condamnat la nouă luni de închisoare în 2018 pentru mesaje pe Twitter în care a insultat forțele de ordine spaniole și a atacat virulent monarhia.

Justiția a anunțat joi o nouă condamnare a rapperului la doi ani și jumătate de închisoare pentru că a amenințat martorul din procesul a doi polițiști municipali în 2017.

La Madrid, sute de persoane s-au adunat miercuri seară la Puerta del Sol, în centrul orașului, pentru a cere eliberarea lui, înainte de a arunca cu sticle în direcția poliției care a răspuns în forță.

În total, 19 persoane au fost arestate în timpul ciocnirilor, care au durat câteva ore. în plus, 55 de persoane au fost rănite, inclusiv 35 de polițiști, potrivit forțelor de ordine.

La Barcelona și în alte trei orașe catalane, protestatarii au dat foc baricadelor ridicate cu coșuri de gunoi și au aruncat proiectile asupra poliției, care a intervenit și a răspuns cu gloanțe de cauciuc.

O manifestantă și-a pierdut un ochi marți seară în metropola catalană.

În toată Catalonia, 33 de persoane au fost arestate și 14 rănite, potrivit poliției regionale.

Manifestanți au ieșit, de asemenea, în stradă la Granada, în Andaluzia (sud), ciocnindu-se cu poliția și dând foc coșurilor de gunoi. Patru persoane au fost arestate, potrivit poliției locale.

"Tactici de gherilă urbană", a denunțat primarul Madridului, José Luis Martínez Almeida, membru al Partidului Popular (PP), principala formațiune a opoziției de dreapta.

Aceste incidente au scos, de asemenea, în evidență tensiunile crescânde dintre cele două partide ale coaliției la putere: socialiștii premierului Pedro Sánchez și partidul stângii radicale, Podemos.

Deputatul formațiunii Podemos Pablo Echenique s-a aflat în centrul unei controverse pentru că și-a exprimat pe Twitter sprijinul pentru manifestanți, chiar în timpul ciocnirilor cu poliția.

"Tot sprijinul meu pentru tinerii antifasciști care cer în stradă dreptate și libertate de exprimare", a scris el.

În fața indignării provocate de aceste afirmații, ministrul socialist Carmen Calvo, numărul doi al guvernului, i-a răspuns indirect.

"Niciun drept nu poate fi apărat sau exprimat prin violență. Este o linie roșie absolută", a declarat ea pentru televiziunea națională.

"O manifestație neautorizată care a dus la arestări, răniți și multe pagube materiale nu corespunde libertății de exprimare", a adăugat ea.

Dar dreapta și-a concentrat atacurile asupra liderului Podemos, Pablo Iglesias, numărul trei din guvern, care nu numai că a criticat în ultimele zile încarcerarea lui Pablo Hasél, dar a și afirmat că Spania nu este o democrație deplină.

"Pablo Iglesias trebuie exclus din guvernul spaniol. Aceasta este singura modalitate de a evita drumul periculos pe care ne îndreptăm", a cerut Cuca Gamarra, șefa grupului parlamentar al PP (dreapta).

Partidul Socialist "nu poate fi complice la ceea ce se întâmplă și la + trumpismul + de care dau dovadă liderii Podemos", a adăugat ea, într-o aluzie la declarațiile fostului președinte american Donald Trump care și-a instigat partizanii să invadeze și să devasteze Capitolul pe 6 ianuarie la Washington.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:97 %
Vint:0 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău