Spania în alertă după ce incendiile de vegetație au mistuit peste 1.000 de hectare de teren în weekend

  • 07 August 2023 16:20
Spania în alertă după ce incendiile de vegetație au mistuit peste 1.000 de hectare de teren în weekend

Cele trei incendii care au distrus în total peste 1.000 de hectare de teren în weekend în Spania se aflau luni dimineață sub control, însă cea mai mare parte a țării se află în alertă în prima zi a unui nou val de caniculă, cel de-al treilea din această vară, relatează AFP și Agerpres.

Mai multe provincii din Andaluzia (sud), Castilia-La Mancha (centru) și Extremadura (vest) au fost plasate sub alertă portocalie, cu temperaturi care ar putea ajunge luni la 43 de grade Celsius, potrivit Agenției naționale de meteorologie (Aemet).

Aproape toată Andaluzia și Extremadura, precum și sudul Castilla-La Mancha, sunt sub alertă roșie de risc de incendii, în timp ce alerta portocalie predomină în aproape toate celelalte regiuni, potrivit Aemet. Cel de-al treilea val de caniculă din această vară, care afectează întreaga Peninsulă Iberică, ar urma să dureze până joi și intervine după un weekend intens pentru pompierii spanioli.

Incendiul care a izbucnit duminică după-amiază la mai puțin de zece kilometri de orașul Cadiz (Andaluzia) a fost „stabilizat” cu puțin timp înainte de miezul nopții, a anunțat pe rețeaua Twitter, redenumită „X”, Serviciul regional pentru incendii forestiere (Infoca).

Flăcările au cuprins o pădure de pini din apropierea orașului Puerto Real, provocând închiderea temporară a autostrăzii care duce la Cadiz, oraș turistic, și mobilizând câteva zeci de pompieri pe parcursul nopții.

 

Un alt incendiu, aflat sub control, a afectat circa 450 de hectare de teren în provincia andaluză Huelva între sâmbătă și duminică.

Spania este cea mai afectată țară europeană de schimbările climatice

Catalonia și Andaluzia sunt cele două regiuni din Spania cele mai afectate de o secetă intensă care favorizează răspândirea incendiilor.

Peste 70.000 de hectare au ars în Spania de la începutul anului, deocamdată departe de recordul trist din 2022, când peste 300.000 de hectare de teren au fost distruse de flăcări, potrivit Sistemului european de informare privind incendiile forestiere (Effis).

Experții consideră că numărul tot mai mare al acestor valuri de căldură, precum și creșterea duratei și a intensității lor sunt o consecință a schimbărilor climatice.

Spania, al cărei teritoriu este amenințat în proporție de 75% de deșertificare, potrivit ONU, este cea mai afectată de acest fenomen dintre toate țările din Europa de Vest.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:3,09 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău