Spania: Fostul premier Mariano Rajoy, acuzat că a primit bonusuri financiare în mod ilegal

  • 09 Martie 2021 08:39
Spania: Fostul premier Mariano Rajoy, acuzat că a primit bonusuri financiare în mod ilegal

Fostul premier spaniol Mariano Rajoy a fost acuzat luni de către un fost trezorier al formațiunii sale politice, Partidul Popular (PP), că a primit ilegal bonusuri financiare înainte de a prelua guvernul în 2011, transmite AFP, citată de Digi24.ro

Administrator al PP în perioada 1990-2008, apoi trezorier până în 2009, Luis Barcenas este personajul-cheie în această afacere de corupție.

În procesul deschis la Audiența Națională, tribunal care judecă dosare de acest tip, el a afirmat că printre beneficiarii acestor plăți figurau, printre alții, Mariano Rajoy, alte șapte personalități care au deținut funcții importante în Partidul Popular sau portofolii ministeriale, întâi în guvernul José Maria Aznar (1996-2004), apoi în cel condus de Mariano Rajoy (2011-2018).

Potrivit lui Luis Barcenas, aceste viramente aveau drept scop să le permită oficialităților respective să mențină în interiorul guvernului același nivel de remunerare ca al deputaților PP și ca ei să cumuleze salariul de ales și sporul de reprezentare.

Rajoy, care a respins aceste acuzații, urmează să fie audiat în calitate de martor în timpul acestui proces prevăzut să dureze până în luna mai. El va evita totuși o confruntare delicată cu Luis Barcenas, șeful completului de judecată respingând această cerere a avocaților fostului trezorier al PP.

Judecătorii spanioli au stabilit deja, în cadrul unui alt proces, că PP a primit donații nedeclarate vreme de decenii și a oferit în schimb contracte publice unor oameni de afaceri. Partidul Popular a fost amendat, iar Barcenas și alți foști politicieni și oameni de afaceri au primit pedepse cu închisoarea.

Sursa:Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
11,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:5,66 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău