Spania: Comisia electorală ordonă destituirea președintelui catalan

  • 04 Ianuarie 10:30
Spania: Comisia electorală ordonă destituirea președintelui catalan

Comisia electorală spaniolă a ordonat vineri ca liderul separatist catalan Quim Torra să fie destituit din funcțiile de deputat regional, ceea ce ar implica să piardă președinția regiunii Catalonia, notează AFP, preluat de Agerpres.

Într-un comunicat, această comisie a făcut cunoscut că a decis ca "mandatul lui Quim Torra de deputat ales în parlamentul catalan (...) să fie fără efect", o decizie care va fi efectivă în următoarele zile după ce va fi publicată.

Potrivit statutului de autonomie al acestei regiuni din nord-estul Spaniei, președintele său trebuie să fie un deputat regional.

Această decizie vine după ce, la 19 decembrie, justiția spaniolă l-a fost suspendat pe Quim Torra pentru 18 luni din orice funcție publică pentru "nesupunere". El a refuzat să asculte ordinul de a retrage simboluri separatiste de pe instituții publice în timpul campaniei electorale.

Quim Torra, în sprijinul căruia circa o mie de persoane au manifestat în fața guvernului regional la Barcelona, a denunțat vineri seară "o nouă lovitură de stat contra instituțiilor catalane".

"Voi prezenta toate recursurile posibile împotriva acestei decizii autoritare și complet ilegale", a spus el înainte de a anunța convocarea unei ședințe plenare a parlamentului catalan sâmbătă.

În opinia sa, singura instanță care îl poate destitui din funcțiile de președinte regional este parlamentul catalan, controlat de separatiști.

Condamnarea lui Quim Torra nu este definitivă, el putând face recurs în fața Curții Supreme.

Fără să aștepte însă decizia definitivă a justiției, Comisia electorală a dat dreptate partidelor de dreapta și de extremă-dreaptă care au cerut ca Torra să fie destituit.

Această decizie a Comisie electorale intervine într-un context politic dificil pentru Spania, în ajunul dezbaterii pentru învestitură a socialistului Pedro Sanchez în parlamentul spaniol.

Pedro Sanchez era asigurat de învestire în funcția de premier după ce partidul separatist catalan ERC, care guvernează regiunea împreună cu partidul lui Torra, i-a adus joi sprijinul.

Acest partid, criticat de celelalte formațiuni separatiste pentru că i-a acordat sprijinul lui Sanchez, a anunțat convocarea unei reuniuni sâmbătă pentru a analiza ordinul de destituire a lui Torra.

Partidul Socialist al lui Sanchez și-a exprimat "îndoielile serioase" cu privire la "competența Comisiei electorale" de a lua o asemenea decizie împotriva lui Quim Torra, potrivit declarației făcute de Adriana Lastra, unul din conducătorii formațiunii.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
28
Câțiva nori
Umiditate:42 %
Vint:2,6 m/s
Sat
24
Sun
22
Mon
17
Tue
17
Wed
20

Curs oficial BNM 11 Iulie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4633 -0.0000
USD 17.1929 -0.0000
RON 4.0207 -0.0000
UAH 0.6382 -0.0000
RUB 0.2429 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău