Spania acordă subvenții 800 de milioane euro pentru achiziționarea de vehicule electrice

  • 10 Aprilie 2021 14:10
Spania acordă subvenții 800 de milioane euro pentru achiziționarea de vehicule electrice

Sâmbătă va intra în vigoare în Spania subvenția pentru achiziționarea de vehicule electrice, a anunțat Ministerul Energiei de la Madrid, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Până în 2023, autoritățile vor cheltui până la 800 de milioane de euro (950 milioane de dolari) pentru a încuraja vânzările de mașini electrice. Cumpărătorii privați pot obține subvenții de până la 7.000 de euro pe mașină, în timp ce autoritățile din miile orașe și firmele care vor cumpăra flote pentru a folosi automobile electrice ca taxiuri ar putea primi mai mulți bani.

Anul acesta, Guvernul de la Madrid anunțase că intenționează să promoveze producția internă de mașini exclusiv electrice și baterii pentru vehiculele electrice.

Luna trecută, producătorul auto francez Renault anunțase că va fabrica cinci noi modele de autovehicule hibrid în fabricile sale din Spania, ca parte a planului industrial care se estimează că va genera o valoare de 12 miliarde euro (14 miliarde dolari) și mii de contracte de muncă pe termen nelimitat, până în 2024.

"Acesta va transforma Spania în polul nostru pentru autovehicule electrice și hibrid", a anunțat CEO-ul Renault, Luca de Meo, la un eveniment prezidat de regele Felipe VI, la care a participat și șeful Executivului, socialistul Pedro Sanchez.

La Valladolid, Renault intenționează să-și consolideze centrul cercetare-dezvoltare, acolo inginerii lucrând la partea de electricitate, conectivitate, baterii, hidrogen și servicii de mobilitate.

Renault deține patru fabrici în Spania, care produc autovehicule și componente mecanice, și, care, conform companiei, reprezintă 1,5% din Produsul Intern Brut național și asigură 5% din exporturi.

SEAT, subsidiara spaniolă a grupului Volkswagen AG, vrea să amplaseze o uzină de baterii în apropierea fabricii sale auto din Barcelona, pentru a sprijini producerea de vehicule electrice din 2025, cu condiția obținerii de sprijin financiar, a anunțat în martie președintele Wayne Griffiths.

Wayne Griffiths a confirmat planurile SEAT de a lansa un model electric urban în 2025 , pe care vrea să îl producă la uzina sa din Martorell, în apropiere de Barcelona.

Guvernul spaniol a confirmat că va folosi fondurile europene pentru a crea un consorțiu public-privat cu SEAT și compania energetică Iberdrola pentru a construi prima fabrică a țării dedicată bateriilor pentru vehiculele electrice. Autoritățile de la Madrid nu au specificat unde va fi sediul noii companii.

Griffiths a declarat că autoritățile trebuie să-și confirme sprijinul pentru stimularea cererii de vehicule electrice, să îmbunătățească semnificativ infrastructura de încărcare și să sprijine dezvoltarea facilităților de producție pentru baterii și mașini.

Din fondurile UE de redresare, Spania ar urma să beneficieze de aproximativ 140 miliarde de euro până în 2023 și intenționează să aloce o mare parte pentru finanțarea unor proiecte industriale majore, menite să resusciteze și să modernizeze economia, afectată sever de efectele pandemiei de coronavirus (COVID-19).

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:6,17 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău