Spania a reluat vaccinările cu AstraZeneca, în plină escaladare a contagierilor

  • 24 Martie 2021 17:29
Spania a reluat vaccinările cu AstraZeneca, în plină escaladare a contagierilor

Regiunile spaniole au reluat miercuri vaccinările anti-COVID-19 cu AstraZeneca, întrerupte la 15 martie din cauza posibilelor efecte adverse, în condițiile în care Spania se confruntă cu o nouă escaladare a contagierilor, cu câteva zile înainte de Sărbătorile Paștelui catolic și după o perioadă de descreștere a numărului de cazuri, relatează EFE, potrivit Agerpres.

Așa cum au convenit guvernul central și autoritățile regionale, vaccinările cu serul de la AstraZeneca s-au extins asupra lucrătorilor esențiali cu vârste cuprinse între 55 și 65 de ani, precum pompierii, polițiștii și profesorii universitari. Vor fi de asemenea vaccinați lucrătorii esențiali sub 55 de ani și populația generală, cu vârste între 45 și 55 de ani.

Asemeni altor țări europene, Spania a suspendat vaccinările cu AstraZeneca în urmă apariției unor cazuri de tromboză și presupusa lor legătură cu acest vaccin, o relație care nu a fost însă constatată de Agenția Europeană al Medicamentului (EMA).

Se continuă, de asemenea, vaccinările cu Pfizer și Moderna la persoanele vârstnice și la grupurile cu patologii de risc.

Peste 4,2 milioane de persoane, 9 % din populația Spaniei, au primit cel puțin o doză de vaccin anti-COVId-19, iar ritmul se va accelera de miercuri.

Potrivit Ministerului Sănătății, numărul celor imunizați complet (cu două doze) a ajuns la 2.156.598, cu puțin peste 4,4 % dintre locuitori.

Ministrul sănătății, Carolina Darias, va analiza cu responsabilii sanitari regionali evoluția epidemiei, de teama declanșării unui al patrulea val de contagieri, ceea ce s-ar putea solda cu înăsprirea restricțiilor de deplasare și a vizitelor în săptămâna Paștelui Catolic.

Ministerul Sănătății a raportat marți 5.516 noi contagieri, urcând bilanțul la 3.234.319 de cazuri confirmate în Spania de la declanșarea pandemiei și alte 210 decese, astfel încât numărul total al persoanelor decedate de COVID-19 a ajuns în Spania la 73.744.

Limitarea reuniunilor și a deplasărilor între regiuni contrastează cu permiterea intrării în țară a turiștilor străini, care în general trebuie să prezinte un test PCR negativ, iar în cazuri excepționale să stea în carantină.

Guvernul spaniol a justificat această situație prin motive de „reciprocitate” cu alte țări europene.

 

 

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău