Spania: Suspans după încheierea campaniei electorale

  • 19 Decembrie 2015 12:11
Spania: Suspans după încheierea campaniei electorale

Campania pentru alegerile legislative de duminică din Spania s-a încheiat vineri, 18 decembrie, la miezul nopții, în plin suspans.

Astfel premierul conservator, Mariano Rajoy, încearcă să prevină un cutremur politic care ar putea costa scump formațiunea sa, Partidul Poporului (PP), și ar putea face din Podemos noul lider al stângii, transmite AFP.

'Acum patru ani, rezultatul era cunoscut de un an, în timp ce acum, la două zile de scrutin, un alegător din patru este încă indecis', constata vineri Jose Pablo Ferrandiz, vicepreședinte al institutului de sondaje Metroscopia.

Conform sondajelor, PP, căruia scorul de 45% la precedentele alegeri i-a asigurat o majoritate confortabilă de 186 de mandate în parlamentul cu 350 de locuri, ar putea acum să nu depășească 30% și să fie obligat să guverneze în minoritate.

Și mai pesimist se anunță rezultatul pentru PSOE, care ar putea obține sub scorul ce i-a adus 110 mandate în 2011.

Ca și PP, socialiștii plătesc scump politica de austeritate dusă între 2009 și 2011 și pentru corupție, într-o țară mai bine informată datorită internetului și în care 'cetățenii sunt mai vigilenți și mai exigenți', explică sociologul Belen Barreiro.

'Nu putem accepta această Spanie neagră pe care unii vor să o descrie, pentru că este o minciună; aceasta este o mare națiune, de care trebuie să ne simțim mândri', declara Rajoy vineri, la Valencia, într-un miting electoral, după ce mai devreme afirmase că 'ar fi regretabil să aruncăm pe fereastră toate eforturile' depuse. 

Într-o campanie axată pe sublinierea relansării economice (cu o creștere de 3,3% a PIB în 2015, potrivit guvernului), Mariano Rajoy a parcurs 12.000 km, a vizitat 19 provincii și a încasat miercuri, fără a-și pierde calmul, un pumn în figură de la un adolescent de 17 ani. 

Vineri seara, el era talonat la dreapta de partidul de centru-dreapta Ciudadanos, condus de Albert Rivera, 36 de ani, preferatul profesioniștilor tineri datorită promisiunilor de reformare în profunzime a sistemului de educație și de introducere a contractului de muncă unic, care să șteargă diferențele între contractele definitive și cele temporare.

Conform ultimelor sondaje însă, celălalt partid nou apărut pe scena politică, Podemos, stânga radicală, ar putea avea cel mai mult de câștigat duminică, sosind pe locul doi și luând locul PSOE ca mare partid de stânga.

Dat în pierdere de viteză până în toamnă, liderul Podemos, Pablo Iglesias, și-a moderat tonul, promițând în același timp măsuri în favoarea foarte numeroșilor spanioli afectați în continuare de criză, în condițiile unei rate a șomajului de 20%.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:55 %
Vint:5,14 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău