Spania: conservatorii conduși de Mariano Rajoy au câștigat alegerile

  • 27 Iunie 2016 08:51
Spania: conservatorii conduși de Mariano Rajoy au câștigat alegerile

În Spania, conservatorii conduși de Mariano Rajoy au câștigat alegerile, cu 33% din voturi și 137 de fotolii parlamentare, cu 14 mai multe decât la alegerile din decembrie.

Partidul Socialist se menține a doua forță politică și alianța antiausteritate Unidos Podemos este pe locul trei.

Partidul Popular, condus de actualul premier, a avut cele mai multe voturi și se apropie de șansa de a forma un guvern susținut de o majoritate parlamentară stabilă. La miezul nopții, Mariano Rajoy a fost ovaționat de simpatizanții strânși la sediul central din Madrid al partidului, care a mobilizat peste 600 de mii de votanți în plus față de scrutinul precedent. Spre deosebire de algerile anterioare, când Mariano Rajoy a refuzat propunerea de a alcătui un executiv, aseară liderul conservator a anunțat că este dispus să negocieze cu toate forțele politice.

Mariano Rajoy: Prieteni, am câștigat alegerile, reclamăm dreptul de a guverna și acum vrem să fim utili 100% spaniolilor, celor care ne-au votat, dar și celor care nu ne-au votat. Suntem la dispoziția tuturor.
Realizator: Noul legislativ spaniol se va constitui peste trei săptămâni, dar negocierile pentru formarea viitorului guvern vor începe chiar de astăzi.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:1,03 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău