SpaceX a lansat 40 de sateliți de comunicații de la un centru spațial administrat de NASA

  • 09 Decembrie 2022 15:35
SpaceX a lansat 40 de sateliți de comunicații de la un centru spațial administrat de NASA

Compania americană SpaceX, deținută de miliardarul Elon Musk, a lansat joi pe orbita Pământului un grup de 40 de sateliți ai rețelei britanice de comunicații OneWeb, informează Agerpres.

Racheta Falcon 9 a fost lansată cu succes de la o bază administrată de NASA în statul american Florida, Centrul Spațial Kennedy, informează Agerpres.

Prima treaptă a rachetei Falcon 9 s-a separat de lansator conform planurilor și s-a întors pe Pământ pe o platformă SpaceX aflată lângă Cape Canaveral Space Force Station, în timp ce treapta superioară a rachetei și-a continuat ascensiunea și a plasat acei sateliți OneWeb pe orbită.

Potrivit SpaceX, aterizarea primei trepte a rachetei Falcon 9 a fost cea de-a 145-a recuperare reușită pentru o treaptă a unui lansator spațial, precum și cea de-a patra lansare și aterizare reușită pentru acest tip special de rachetă.

Racheta Falcon 9 a fost utilizată recent și pentru a lansa un grup de sateliți din rețeaua de internet Starlink a companiei SpaceX, Eutelsat's Hotbird 13F, precum și capsula cargo Dragon într-o misiune de aprovizionare a Stației Spațiale Internaționale (ISS) în decembrie 2021.

Încărcătura lansată cu succes joi face parte din planurile companiei OneWeb de a construi o constelație de 648 de sateliți pe orbita joasă a Pământului, similară cu rețeaua de internet Starlink a companiei SpaceX. Dintre ei, peste 460 de sateliți au ajuns deja pe orbită fiind lansați în principal prin intermediul unor rachete rusești Soyuz în cadrul unor misiuni coordonate de compania franceză Arianespace.

Însă după ce Rusia a invadat Ucraina, lansările de sateliți OneWeb au fost afectate de sancțiunile occidentale impuse Rusiei. Ulterior, OneWeb a semnat un contract cu compania americană SpaceX și cu cea indiană New Space India Limited (NSIL). Pe 21 octombrie, o rachetă indiană GSLV Mark II a plasat cu succes pe orbită alți 36 de sateliți OneWeb. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
22,24
Nori împrăștiați
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău