SOS Mediterana a salvat 92 de persoane în largul Libiei
-
24 Ianuarie 2020 14:49
Echipajul navei Ocean Viking a venit în ajutorul a 92 de persoane, între care o treime minori, care încercau să fugă din Libia într-o ambarcațiune gonflabilă în noaptea de joi spre vineri, a anunțat ONG SOS Mediterana, preluat de Agerpres.
"Vasul lor era pe cale să se dezumfle și nu îndrăznesc să-mi imaginez ce s-ar fi petrecut dacă nu i-am fi găsit atât de rapid", a relatat pentru AFP Frederic Penard, director pentru operațiuni din cadrul SOS Mediterana.
Echipajul Ocean Viking a primit o alertă în jurul orei locale 01:00 vineri (00:00 GMT) și a localizat vasul cu migranți după o oră, în apropiere de coasta libiană, luptând cu valurile, potrivit acestui ONG, al cărui sediu se află la Marsilia, sud-estul Franței.
Printre cei salvați se aflau cinci femei însărcinate și 38 de minori, "în cea mai mare parte neînsoțiți", potrivit lui Penard. "Ei erau în hipotermie, suferind de rău de mare. Combustibilul vasului se vărsase în interior, deci unii erau acoperiți de ulei și se știe că amestecul de apă de mare cu fioul provoacă arsuri", a adăugat el.
Directorul de operațiuni și-a exprimat speranța în "accesul rapid la un port sigur, căci se poate acorda un ajutor medical de urgență la bord, dar salvarea se încheie cu adevărat abia pe uscat".
În noaptea spre 17 ianuarie, Ocean Viking salvase deja 39 de persoane de pe o ambarcațiune din lemn, pe cale de a naufragia. Patru zile mai târziu, persoanele salvate au fost debarcate la Pozzallo, în Italia.
"Atât timp cât condițiile de viață în Libia vor fi atât de dezastruoase, cât timp abuzurile asupra migranților vor continua, oamenii vor fugi din Libia, indiferent cu ce preț", a avertizat Penard.
Din vara anului 2018, succedând Italiei care asigura anterior acest rol, gărzile de coastă libiene au misiunea să coordoneze salvările într-o vastă "zonă de căutare și salvare", depășind apele teritoriale ale Libiei. O misiune pe care Libia, aflată în război, este incapabilă să o ducă la bun sfârșit, a denunțat SOS Mediterana.
În 2019, Organizația Internațională pentru Migrație OIM a înregistrat 1.283 decese cunoscute în Mediterana, ruta centrală între Africa de Nord și Italia fiind cea mai mortală. Cel puțin 19.164 de migranți și-au pierdut viața în ultimii cinci ani.