Șoricelul care poate revoluționa producția de analgezice (VIDEO)

  • 10 Martie 2016 09:41
Șoricelul care poate revoluționa producția de analgezice (VIDEO)

Un șoricel care trăiește în Deșertul Sonora, aflat la granița dintre SUA și Mexic, este înzestrat cu o abilitate extraordinară de a transforma veninul de scorpion într-o substanță cu efecte analgezice, neutralizând complet otrava, scrie RADOR.

Scorpionul de Arizona (Centruroides sculpturatus) are unul dintre cele mai toxice veninuri, o singură picătură fiind suficientă pentru a ucide un adult. Acesta conține neurotoxine care provoacă paralizie și dureri cumplite. Micul rozător de deșert, Onychomys torridus, este singurul șoarece carnivor din America de Nord, care se hrănește cu insecte mari pe care le vânează din primele zile de viață, în special cu temuții scorpioni. Nu numai că reușește să anihileze otrava, dar după uciderea prăzii, acești șoricei scot și un urlet hazliu.

Cercetătorii de la Univeristatea din Michigan au studiat mai mult timp comportamentul acestui animal despre care se știa că rezistă la veninul de scorpion, pentru a determina mecanismul chimic prin care toxina este neutralizată. Se pare că o proteină din sistemul nervos al șoricelului se atașează toxinelor injectate de scorpion și le blochează efectul. În loc să simtă durere, terminațiile nervoase ale șoricelului amorțesc, exact ca în cazul administrării unui analgezic. Acest efect nu se produce totuși instantaneu, iar șoarecele va simți pentru câteva secunde durerile date de neurotoxine. Dar, odată ce veninul este neutralizat, animalul se lansează din nou asupra prăzii și o ucide, deși va mai fi înțepat de câteva ori în timpul luptei.

Oamenii de știință consideră că acest mecanism natural de apărare le va oferi indicii importante care vor contribui la fabricarea de medicamente mai eficiente împotriva durerii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:25 %
Vint:6,69 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
18
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău