Șor și Plahotniuc, „vânați” în spațiul UE (Revista presei)

  • 25 Aprilie 2023 10:02
Șor și Plahotniuc, „vânați” în spațiul UE (Revista presei)

Acord politic la nivel european: Autoritățile pregătesc prima listă de persoane care vor fi sancționate pentru destabilizarea Moldovei, anunță NewsMaker. Miniștrii de Externe din țările UE, au ajuns la un acord politic luni, la Luxemburg, pentru stabilirea unui nou regim de sancțiuni împotriva oligarhilor care acționează pentru destabilizarea Republicii Moldova și împotriva ordinii constituționale a țării noastre. Anunțul a fost făcut de ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, care a salutat decizia șefilor diplomațiilor din țările membre ale Uniunii Europene. Deși oficialii europeni nu au făcut referire la nume concrete, Ministerul român de Externe anunță, într-un comunicat emis, că România lucrează deja împreună cu autoritățile din Republica Moldova asupra primei liste de persoane care urmează să fie sancționate în baza regimului de sancțiuni, care vor fi propuse după finalizarea ultimelor etape procedural-formale legate de regimul de sancțiuni.

Eurodeputatul Siegfried Mureșan a scris pe pagina sa de Facebook că  „De ani de zile, oligarhii din Republica Moldova încearcă să saboteze parcursul european al țării și acționează împotriva intereselor oamenilor. (…) Tocmai de aceea este binevenit acordul de principiu al miniștrilor de Externe ai Uniunii Europene, anunțat astăzi, de a crea un regim special de sancțiuni pentru persoanele care încearcă să destabilizeze Moldova. (…) Este important ca acest mecanism de sancțiuni să intre în vigoare cât mai repede și să fie aplicat cât mai dur.”, a scris Siegfried Mureșan pe Facebook.

Șor și Plahotniuc, „vânați” în spațiul UE, titrează Anticorupție. Conform cadrului aprobat, Persoanele care vor obstrucționa procesele politice democratice, vor submina suveranitatea și independența Republicii Moldova, prin organizarea demonstrațiilor violente sau vor admite abateri financiare grave „nu vor putea intra sau tranzita teritoriul unui stat membru al UE, iar fondurile și resursele economice pe care le au în țările membre ale UE vor fi înghețate”. Totuși, se menționează și faptul că documentul „nu obligă un stat membru al UE să refuze intrarea propriilor resortisanți pe teritoriul său”. Respectiv, dacă o persoană sancționată este și cetățean al unui stat membru UE, aceasta nu este obligatoriu să fie spusă acestei măsuri restrictive.

Nicolae Negru constată în editorialul său din Ziarul Național că verdictul definitiv, 15 ani de închisoare pentru Ilan Șor, a fost întâmpinat cu o oarecare reticență și chiar scepticism de societatea noastră. Prea mult au durat, tocmai șase ani, amânările acestui proces. Se știe că „o rândunică nu face primăvară”. În opinia lui Nicolae Negru, ca societatea să înceapă a avea încredere în justiție, aceasta ar trebui să clarifice și de ce a durat atâta timp să judece cazul lui Șor.

Pe 30 aprilie 2023 se vor desfășura alegerile pentru funcția de guvernator a regiunii autonome găgăuze. Jurnalistul Mihail Sirkeli, vorbește într-un podcast al Ziarului de Gardă despre alegerile pentru funcția de bașcan al Găgăuziei. Potrivit acestuia,  „Toți candidații se țin cu retorica pro-rusă. Ei merg prin sate și sperie oamenii că, iată, vor veni românii, ne vor lua pământurile”. El a subliniat că toți candidații evită să discute despre războiul Rusiei împotriva Ucrainei și că promovează o retorică pro-rusească.  Majoritatea candidaților înscriși în cursa electorală se declară independenți și doar unul este oficial înaintat din partea unei formațiuni politice. Care sunt mesajele lor, ce influență are Rusia în această campanie și de ce partidele mari nu și-au înaintat candidați, povestește invitatul ediției.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
-1,71
Cer senin
Umiditate:97 %
Vint:2,06 m/s
Sat
3
Sun
2
Mon
1
Tue
-0
Wed
0
Arhivă Radio Chișinău