”Șor și Bețișor” (Revista presei)

  • 24 Iunie 2016 09:26

Revista presei din 24 iunie 2016

Ostap Bender din Moldova a fost capturat, titrează scriitorul Alexandru Vakulovski într-un editorial pe Deschide.md, referindu-se la reținerea primarului de Orhei. Autorul subliniază că până la 29 de ani, Ilan Shor, a reușit să bage în buzunar trei bănci din Moldova, Aeroportul din Chișinău și primăria Orheiului. E patron la echipa de fotbal Milsami și conduce mai multe buticuri de contrabandă legală. Recent Shor și-a cumpărat și partid, s-a instalat la conducerea Ravnopraviei, al șovinului Klimenko... Autorul  scrie că nu-l interesează câți ani o să facă Filat sau Shor – în schimb, s-ar bucura dacă li s-ar confisca averile, măcar o parte din miliardul furat să se întoarcă înapoi, ca Moldova să nu fie obligată să cerșească ca să poată plăti pensiile.

”Șor și Bețișor”, așa se întitulează editorialul semnat de Val Butnaru în Jurnal de Chișinău. Potrivit autorului, ”din toată clounada asta cu arestarea lui Șor nu va ieși absolut nimic. Nu va urma nicio investigație, nu vom vedea niciun rezultat al vreunei anchete și nu vom asista la niciun proces de judecată.  Șor a fost arestat nu pentru crime financiare... La mijloc e o nouă reglare de conturi... iar ce n-au împărțit cei doi hoți ai miliardului, probabil că asta n-o vom afla prea curând”, crede autorul.

Evenimentul Zilei comentează că ”a fost nevoie de un „leșin” și de o dorință de a se ridica pe cel mai înalt piedestal pentru ca organele de anchetă să-l ridice pe „băiatul deștept” ce s-a autodenunțat cum că a furat miliardul... Shor fusese încoronat duminică drept rege al partidului prorus „Ravnopravie” și se încălzea deja pe marginea terenului pentru a intra în competiția alegerilor prezidențiale. A spus voalat, dar cine a avut urechi să audă a auzit, scrie ziarul, care totodată, se bucură că acesta nu are 40 de ani și nu poate candidat la prezidențiale. Altfel, Republica Moldova s-ar fi procopsit cu un nou hoț în fruntea statului”, conchide publicația.

Ziarul Timpul comentează că fostul premier Vlad Filat, deținut în penitenciarul nr.13 își construiește o imagine de erou, martir. Totodată, ziarul scrie că cel care-l judecă acum pe deținutul Filat, Vlad Plahotniuc, nu este cu nimic mai bun și că ar trebui să împartă celula cu Filat.

Ziarul Național amintește faptul că sunt mai multe probe care demonstrează că familia și apropiații socialistei Zinaida Greceanîi au fost implicați în falimentul Băncii de Economii. După raportul „Kroll” care relevă că o firmă controlată de soțul Zinaidei Greceanîi printre cele cu credite neperformante la BEM, au apărut informații care demonstrează că și alte persoane apropiate fostului prim-ministru al R. Moldova și-au făcut averi pe seama Băncii de Economii.

Ziarul Național îl citează pe fostul premier Ion Sturza, care susține că a ”stat în „genunchi” la F, T, L, C, P, ( Filat, Timofti, Leancă, Candu, Plahotniuc). Unul a fost arogant, altul mut, al treilea „simplu”, al patrulea nu el decidea. Ultimul cinic, îl vom... și bani o să adunăm. Dar, vorba clasicului, cu țara ce facem? Cu toții suntem complici la acest dezastru că am votat și tolerat… La ei lista e lungă, de la trădare la crimă organizată”... a scris Ion Sturza pe o rețea de socializare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:71 %
Vint:6,17 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău