Soprana Maria Cebotari, comemorată la Chișinău

  • 11 Februarie 2023 12:30
Soprana Maria Cebotari, comemorată la Chișinău

La cei 113 ani de la nașterea Mariei Cebotari, una dintre cele mai mari soprane din lume, ministrul culturii, Sergiu Prodan, s-a întâlnit cu Fritz Diessl-Curzon, fiul mezin al interpretei Maria Cebotari, însoțit de scriitoarea Rosemarie Killius, dar și de Aurelian Dănilă, academician, doctor habilitat în studiul artelor, transmite IPN.

În ajunul întâlnirii, într-un omagiu de „revenire acasă, în Moldova, a Mariei Cebotari”, scriitoarea Rosemarie Killius și fiul artistei, Fritz Diessl-Curzon, au găzduit un eveniment dedicat vieții și operei Mariei Cebotari, manifestate prin lectura publică și prezentarea cărții „Ich lebe, um zu singen” („Trăiesc pentru a cânta”), organizate de Goethe-Zentrum Chișinău în colaborare cu Uniunea Muzicienilor din Republica Moldova.

După întâlnirea la Minister, ospeții au mers la Muzeul Național de Istorie a Moldovei, unde a avut loc predarea măștii mortuare a Mariei Cebotari, de către fiul Fritz Curzon, și inaugurarea ei în cadrul expoziției permanente a Muzeului. Fritz Curzon, care este și fotograf de meserie, a oferit MNIM, fotografii unice, cărți și lucruri personale ale celebrei soprane - obiecte de o valoare inestimabilă.

Maria Cebotari s-a născut la Chișinău pe 10 februarie 1910. La doar 24 de ani, a primit cel mai înalt titlu onorific existent în Germania și Austria de atunci – de Kammersängerin. Compozitorul Rihard Strauss a compus opere special pentru Maria Cebotari. Felul cum a cântat operele lui Mozart și Strauss a rămas de neegalat până în prezent. Maria Cebotari a fost și o activistă civică. N-a putut să treacă cu vederea  durerea Basarabiei de atunci, de aceea s-a filmat în  „Odesa în flăcări”  - un film care arăta drama refugiaților din Basarabia în cel de-al Doilea Război Mondial. Pelicula a câștigat Festivalul de film de la Veneția.  

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău