Sondaje | Cel mai mare declin al popularității lui Vladimir Putin. Pandemia va accelera curentul de neîncredere în Kremlin

  • 08 Iunie 2020 11:16
Sondaje | Cel mai mare declin al popularității lui Vladimir Putin. Pandemia va accelera curentul de neîncredere în Kremlin

Pandemia de coronavirus a creat probleme țărilor din întreaga lume, dar se pare că ea va afecta Rusia în mod deosebit, creându-i noi și complicate probleme președintelui Vladimir Putin. Constatările unui nou studiu de la Centrul Levada, o agenție independentă de sondaje, demonstrează că atmosfera creată de pandemie a subminat serios capacitatea Kremlinului de a asigura o creștere economică și niște produse de interes public – două condiții-cheie ale stabilității lui Putin. Luate împreună cu alte prognoze pe termen lung, cum ar fi cele legate de importanța tot mai mare a drepturilor populației și a urbanismului, tabloul rezultat este surprinzător de sumbru pentru bărbatul care conduce Rusia de 20 de ani.

Potrivit g4media.ro, probabil, actuala pandemie va afecta Rusia chiar mai mult decât criza financiară din 2008. În primul rând, o scădere precipitată a prețurilor petrolului, la care se adaugă eventualul blocaj al activității economice, va afecta structural economia pe termen lung. Comparativ cu luna octombrie a anului 2019, în mai 2020 de două ori mai mulți ruși s-au plâns de întârzierea plății salariilor, de reducerea acestora sau de concedieri. După criza din 2008, asta i-a împiedicat pe ruși să-și dea seama cu adevărat de starea economiei. Până în luna martie, înainte ca majoritatea provinciilor rusești să impună politici de distanțare socială, Centrul Levada a înregistrat un declin de 20% al indexului vizând opinia consumatorilor.

Dar situația din acest an arată mai prost decât cea din 2008. De exemplu, procentul de încredere în Putin, măsurat întrebându-i pe oameni care sunt politicienii în care au cea mai mare încredere, a scăzut de la 34% în ianuarie la 25% în mai 2020. În cei 20 de ani în care a fost urmărit, acest procent nu a scăzut niciodată atât de mult. (Scăderea anterioară a fost de 30% și s-a înregistrat în 2013). Un alt indicator – cel legat de rata susținerii lui Putin – a atins și el o scădere istorică, de 59%.

Citiți integral materialul pe g4mdia.ro

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,52
Câțiva nori
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău