Sondaj | Trei formațiuni politice, una dintre care nu mai există, ar accede în Parlament dacă duminică ar avea loc alegeri

  • 11 Iulie 2023 12:39
Sondaj | Trei formațiuni politice, una dintre care nu mai există, ar accede în Parlament dacă duminică ar avea loc alegeri

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, în legislativ ar accede trei formațiuni politice. Este vorba despre Partidul Acțiune și Solidaritate, care ar acumula puțin peste 28%, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor – peste 16% și Partidul politic Șor (declarat neconstituțional și dizolvat) – aproape 10%. Datele se conțin într-un sondaj prezentat de Institutul pentru Politici și Reforme Europene. Cercetarea a fost realizată în perioada 13 - 28 iunie 2023 de către compania sociologică CBS-AXA.

Într-o conferință de presă la IPN, Vasile Cantarji, sociolog, CBS-AXA, a menționat că cei care au declarat că nu votează sau că nu vor merge la alegeri sunt puțin peste 17%, iar cei care nu știu sau nu au răspuns – sunt peste 19%. Astfel, fiind distribuite voturile celor deciși, PAS acumulează 44%, BCS – 25,7%, PPȘor (declarat neconstituțional) –15,5%. Totodată, Partidul politic Partidul Nostru ar acumula 4,5%, iar celelalte formațiuni – sub 2%.

Participanții la sondaj au fost rugați să numească personalitatea politică din Moldova în care au cea mai mare încredere, întrebarea fiind fără variante de răspuns. Președinta Maia Sandu a fost menționată de către 21,8% din respondenți, iar fostul șef de stat, Igor Dodon – de către 8,8%. Politicianul fugar, Ilan Șor, a fost numit de către 5,2% din intervievați, liderul Partidului Comuniștilor, Vladimir Voronin – 2,6%, iar liderul PPPN, Renato Usatîi, și primarul capitalei, Ion Ceban, au fost menționați de către 2,1% din intervievați. Ceilalți politicieni sunt sub 2%.

În cazul în care duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale, pentru Maia Sandu ar vota 32,6%, iar pentru Igor Dodon – 17,8%. Pe următoarele locuri sunt Ion Ceban (5,3%), Vladimir Voronin (4,3%), Renato Usatîi (4,3%), Ilan Șor (3,3%) etc. Totodată, aproape 14% din intervievați nu au decis cu cine vor vota, 7,7% nu ar participa la alegeri, iar 2,4% nu știu sau nu au răspuns. Din cei deciși, aproape 43% ar vota cu Maia Sandu, iar 23,4% ar vota cu Igor Dodon.

Sondajul a fost realizat în perioada 13 - 28 iunie  pe un eșantion de 1 120 de persoane. Eșantionul este reprezentativ pentru populația adultă, cu o eroare maximă de 3%.

Directorul executiv al IPRE, Iulian Groza, a declarat că este vorba despre sondajul de opinie „Percepția cetățenilor cu privire la procesul de integrare europeană al Republicii Moldova”. Cercetarea face parte dintr-un proiect de cercetare „Creșterea rolului centrelor de cercetare în sprijinirea efortului național de integrare europeană al Republicii Moldova ThinkTanks4EUMembership”, implementat cu susținerea Fundațiilor pentru o Societate Deschisă (OSF).

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:2,57 m/s
Thu
17
Fri
17
Sat
14
Sun
16
Mon
17
Arhivă Radio Chișinău