SONDAJ | Susținerea Uniunii Europene în țările membre este la un nivel istoric

  • 25 Aprilie 2019 15:35
SONDAJ | Susținerea Uniunii Europene în țările membre este la un nivel istoric

Potrivit ultimului sondaj Eurobarometru, susținerea Uniunii Europene în țările membre este în continuare la un nivel istoric, în pofida diferitelor provocări și a ascensiunii forțelor eurosceptice și populiste.

Din datele sondajului, dat publicității joi, la Bruxelles, mai rezultă că 68% dintre cetățenii europeni sunt ferm convinși că aderarea la UE a fost în avantajul țărilor lor, iar aproximatv 68% consideră că statutul de membru UE al țării lor este nu numai util, dar este și un lucru bun. Acest procent corespunde cu valoarea record înregistrată cu o jumătate de an în urmă și este similar cu valoarea înregistrată doar o singură dată, respectiv după căderea zidului de la Berlin, în 1989.

În Ungaria, 61% din populație are opinii pozitive despre Uniunea Europeană, iar 78% că apartenența la UE este benefică pentru țara lor. Majoritatea absolută - în medie 68% - din fiecare țară membră a UE ar vota pentru menținerea statutului de membru UE și numai 14% ar vota pentru ieșirea țării lor din UE.

Doar în două țări au rămas sub 50% procentul celor care susțin menținerea apartanenței la UE. Este vorba despre Italia, unde 49% din intervievați ar vota pentru menținerea statutului de membru UE al țării lor, în timp ce 19% este pentru ieșirea țării din UE. Cea de-a doua țară este Cehia, unde procentul este de 47 cu 24. În Ungaria, 64% din populație ar vota pentru rămânerea țării în UE, iar 15% pentru ieșirea țării din UE.

Potrivit sondajului, în Ungaria tocmai în cercul tinerilor în vârstă cuprinsă între 15-24 de ani este cel mai scăzut procentul celor care pledează pentru menținerea statului de membru al țării în UE. Din cauza provocărilor externe și interne, procentul celor care nu sunt siguri în privința UE este mai mare în comparație cu datele anterioare, iar 27% cred că aderarea la UE nu este nici bună și nici rea. Ba mai mult, aproximativ jumătate consideră că treburile nu merg în direcția bună nici în UE și nici în Ungaria. În ceea ce privește alegerile europarlamentare, data exactă este cunoscută doar de 5% din intervievați.

Aproximativ 35% vor participa în mod cert la scrutin, iar 32% încă nu a luat o decizie în acest sens. Potrivit cetățenilor europeni, în campania electorală pentru alegerile europarlamentare subiectele centrale ar trebui să fie: creșterea economiei (50%), șomajul în rândul tinerilor (49%), imigrarea (44%), schimbările climatice (43%) și terorismul.

Sursa: rador

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
13,85
Nori împrăștiați
Umiditate:74 %
Vint:6,69 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău