Sondaj | Ratingul Partidului Acțiune și Solidaritate, în scădere. Un număr mare de cetățeni continuă să ia în calcul plecarea peste hotare
-
20 Decembrie 2021 14:50
Încrederea și intenția de vot în Partidul Acțiune și Solidaritate aflat la guvernare sunt în scădere, arată rezultatele unui sondaj prezentat astăzi de IDIS „Viitorul”. În opinia experților, aceasta reflectă dezamăgirea cetățenilor în urma unor așteptări mari că le vor fi rezolvate problemele foarte rapid. Cercetarea mai arată că un număr mare de cetățeni continuă să se gândească la posibilitatea plecării peste hotare, iar majoritatea respondenților învinuiesc guvernarea de majorarea prețului la gaz.
În cazul unor alegeri parlamentare anticipate, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor ar obține 37,8% din voturile celor care au exprimat o opțiune politică, iar PAS – 37,7%. În același timp, Partidul Șor ar obține peste 12,5% din voturi. Președintele Maia Sandu rămâne politicianul care se bucură de cea mai mare încredere, în cazul întrebării deschise, în schimb primarul de Chișinău Ion Ceban a preluat întâietatea atunci când respondenților le-a fost oferită o listă de personalități politice.
Această scădere a ratingului guvernării se explică prin dezamăgirea în urma unor așteptări mari, susține analistul politic de la București, Dan Dungaciu. Potrivit acestuia, era de așteptat o asemenea reacție a cetățenilor, dar nu atât de rapid. El a comparat situația guvernării de la Chișinău cu cea a fostului lider sovietic Mihail Gorbaciov, care era mai apreciat în exterior decât pe plan intern. Dezamăgirea în guvernare provoacă aceeași atitudine și față de Uniunea Europeană, crescând numărul euroscepticilor, a declarat Dan Dungaciu.
Această scădere de sub 50% pentru aderarea la UE sugerează o dezamăgire a populației și față de actuala guvernare și față de UE, pentru că le percepe într-un fel legate. Acesta este și riscul – eșecul guvernării se va contabiliza și la nivelul percepeției față de UE.
Potrivit cercetării sociologice, 46% din cei intervievați ar vota pentru aderarea la Uniunea Europeană, iar aproape 35 la sută pentru uniunea Eurasiatică, dacă li s-ar cere să aleagă una dintre cele două structuri, însă numărul adepților integrării în UE este în scădere. 33% la sută din respondenți optează pentru unirea cu România.
Sondajul relevă că aproape jumătate din cei chestionați consideră actuala guvernare ca fiind vinovată de majorarea prețului la gaze, deoarece ar fi negociat prost, o treime sunt de părere că tariful este unul politic, impus de Rusia, iar 13 la sută – că a fost determinat de situația de pe piețele externe.
Mai mult de jumătate din cei intervievați au declarat că ar pleca peste hotare, dacă ar avea ocazia, iar aproape jumătate dintre aceștia, ar pleca pentru totdeauna. Numărul celor care sunt gata să părăsească Republica Moldova se menține mare, a atenționat analistul economic Veaceslav Ioniță. Potrivit acestuia, doar un salariu de două ori mai mare decât media actuală i-ar mai putea reține pe oameni acasă. Cea mai mare problemă pentru populație este lipsa locurilor de muncă bine plătite, spune expertul:
Acest lucru cetățenii încă nu l-am simțit și, în consecință, noi avem o înclinație de a pleca din țară relativ constantă pe parcursul ultimilor cinci ani. Numărul persoanelor care părăsesc Republica Moldova este egal cu numărul tinerilor care intră în vârsta aptă de muncă. În fiecare an, o generație a anului dat pleacă peste hotare.
Potrivit sondajului, cele mai importante reforme pe care le așteaptă cetățenii sunt cea a pensiilor, eficientizarea guvernării, a sistemului de sănătate și abia pe locul patru este reforma justiției.
Sondajul a fost realizat de IDIS Viitorul, compania de cercetări sociologice CBS Axa și Institutul Academiei Române. Cercetările în teren au fost efectuate în perioada 4-15 decembrie, pe un eșantion de 1055 de respondenți, marja maximă de eroare estimată de organizatori fiind de 3%.