ODIHR | Primul tur al alegerilor prezidențiale a fost organizat de o manieră profesională, în pofida provocărilor COVID-19

  • 02 Noiembrie 2020 17:20
ODIHR | Primul tur al alegerilor prezidențiale a fost organizat de o manieră profesională, în pofida provocărilor COVID-19

Primul tur al alegerilor prezidențiale a fost organizat de o manieră profesională, în pofida provocărilor COVID-19. Anumite lacune legislative au subminat eficiența observării finanțării campaniei și a rezolvării disputelor legate de alegeri.

Per ansamblu, a  fost o campanie competitivă, în care alegătorii au avut alternative politice distincte din care au putut să aleagă, cu toate că au existat anumite insinuări privind cumpărarea voturilor. Concluziile aparțin Misiunii restrânse ODIHR de observare a alegerilor prezidențiale, prezentate în cadrul unei conferințe de presă, transmite IPN.

Corien Jonker, șefa Misiunii, a menționat că pandemia, de fapt, nu a afectat pluralismul în aceste alegeri. Libertatea de expresie și libertatea de întruniri au fost respectate. Autoritățile electorale au reușit să dea dovadă de o cooperare eficientă pentru a putea face față provocărilor legate de pandemie. Au existat inițial anumite dificultăți cu privire la desemnarea membrilor în comisiile electorale, dar acest lucru nu a scăzut capacitatea comisiilor electorale de a se organiza în timp util. Suplimentar, CEC a pregătit o campanie extinsă de informare pentru alegători, unde s-a pus accentul și pe măsurile de protecție antiepidemice. În linii mari, autoritatea electorală a reușit să abordeze aspectele tehnice legate de alegeri de o manieră eficientă și transparentă.

Pe parcursul lunii de campanie electorală, majoritatea programelor televizate au prezentat informație diversă privind candidații, ceea ce a permis alegătorului să facă o alegere informată, lucru vital în alegeri democratice. Cu toate acestea, Misiunea observă că majoritatea mijloacelor de informare în masă sunt afiliate politic și controlate puternic, lucru care a influențat politica editorială, a contribuit la polarizare și a avut  un impact negativ asupra calității jurnalismului.

În opinia Misiunii de observare ODIHR, legislația electorală prezintă ambiguități la mai multe capitole: înregistrarea candidaților, finanțarea campaniei electorale și disputele electorale. CEC târziu a introdus reguli care să abordeze aceste lacune. Regulile CEC nu pot substitui legi bune electorale, lucru care ține de partidele politice care, la rândul lor, ar trebui să creeze un mediu ca CEC să poată opera de o manieră imparțială și independentă. Au existat acuzații cu privire la implicarea bisericii în campania electorală. Președintele în exercițiu a fost sprijinit de biserica ortodoxă.

În ziua scrutinului, misiunea a vizitat un număr limitat de secții de votare. În secțiile de votare deschise în stânga Nistrului procesul de votare a fost organizat bine, dar pe alocuri spațiul a fost foarte limitat și amplasarea secțiilor de votare a afectat secretul votului. Doar unele secții erau accesibile pentru persoanele cu dizabilități. În unele secții de votare anumiți observatori au fost observați ducând evidența alegătorilor și a vehiculelor.

Au fost semnalate acțiuni de transportare organizată a alegătorilor, ceea ce a dus la anumite blocaje pe drumuri, tensiuni. Acest lucru a împiedicat libera circulație a alegătorilor și accesul lor la secțiile de votare.

Misiunea ODIHR s-a aflat în Moldova timp de șase săptămâni, cu o echipă de bază de 10 membri și 22 de observatori pe termen lung pe întreg teritoriul întregii țări.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer fragmentat
Umiditate:89 %
Vint:5,14 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău