SONDAJ | O treime dintre cetățenii Republicii Moldova nu-și cunosc drepturile
-
15 Iunie 2017 14:56
Cetățenii moldoveni nu-și cunosc suficient de bine drepturile, dar nici îndatoririle față de stat, nu știu cum se formează bugetele, dar nici taxele pe care le achită și sunt mai intoleranți decât vecini lor din Ucraina și Belarus, potrivit unui studiu sociologic comparativ, realizat în cele trei state.
Un cetățean moldovean din trei nu-și cunoaște nici măcar un drept sau o obligație. 34 la sută dintre moldoveni au dificultăți în a răspunde la întrebarea care este singura sursă a puterii în stat și cine este purtătorul suveranității. 30% dintre respondenți au susținut că Președintele este sursa puterii și purtătorul suveranității, iar 18% au indicat Parlamentul.
Reprezentantul companiei sociologice CBS Axa, Vasile Cantarji.
Moldovenii, de cele mai multe ori, au avut experiența încălcării drepturilor lor în domeniul sănătății (32%), justiției (21%) și în domeniul ocupării forței de muncă (12%). Totuși, 33% dintre respondenții din Republica Moldova au declarat că nu au avut de a face cu încălcări ale drepturilor lor.
Totuși, în comparație cu ucrainenii și belarușii, moldovenii susțin că știu mai multe limbi străine, sunt mai interesați de politica externă și sunt mai dispuși pentru migrație. În pofida acestui fapt, ei sunt mai intoleranți decât vecinii lor estici, a remarcat Daria Pirogova, reprezentanta unei companii sociologice de la Kiev.
Numărul celor care nu sunt pregătiți să-i primească pe alții printre ei este mai mari la moldoveni decât la ucraineni și la belaruși. Chiar dacă moldovenii demonstrează un nivel mai mare de atracție civică globală, sunt mai interesați de evenimentele internaționale, sunt mai pregătiți să emigreze, dar nu sunt gata să-i primească pe alții în societatea lor.
Studiul "Conștiința civică în Ucraina, Republica Moldova și Belarus" a fost realizat cu sprijinul Ministerului de Externe al Danemarcei, în cadrul unui proiect implementat de PNUD Ucraina.