SONDAJ | Majoritatea populației din Republica Moldova ar vota pentru aderarea la Uniunea Europeană

  • 11 Iulie 2023 13:56
SONDAJ | Majoritatea populației din Republica Moldova ar vota pentru aderarea la Uniunea Europeană

Majoritatea populației din Republica Moldova ar vota pentru aderarea la Uniunea Europeană, în cazul în care ar avea loc un referendum în acest sens, potrivit unui sondaj realizat de compania sociologică CBS-AXA, la comanda Institutului pentru Politici și Reforme Europene, transmite Radio Chișinău.

Aproximativ 55% din respondenții sondajului ar vota pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. În același timp, aproape 31 la sută ar vota împotriva aderării la spațiul comunitar. Directorul adjunct al Institutului pentru Politici și Reforme Europene, Mihai Mogâldea, spune că, totuși, numărul celor care susțin aderarea la UE se apropie de 60%.

„În ce măsură respondenții noștri susțin aderarea Rep. Moldova la Uniunea Europeană – aproximativ 59% dintre respondenți au răspuns că susțin aderarea țării noastre. Când vine vorba despre un eventual referendum cu privire la aderarea Rep. Moldova la UE, am încercat să îi întrebăm pe respondenții noștri dacă ar vota pro sau contra – 55% au menționat că ar vota pentru aderarea Rep. Moldova la UE”, a spus Mogâldea.

Potrivit rezultatelor sondajului, președinția, guvernul și parlamentul ar fi instituțiile care au promovat cel mai mult ideea de integrare a Rep. Moldova la spațiul european, iar președinta Maia Sandu a câștigat detașat cele mai multe voturi la secțiunea personalități politice care promovează aderarea la Uniunea Europeană. Directorul companiei sociologice CBC-AXA, Vasile Cantarji:

„Președinta Maia Sandu este cumva elementul principal de integrare europeană de astăzi, în condițiile în care respondenții sunt întrebați care sunt personalitățile politice din Rep. Moldova care contribuie sau au contribuit semnificativ la procesul de integrare europeană, în mod detașat – președinta obține cel mai mare scor – 65,6%”, a menționat Cantarji.

În chestionar au fost introduse și întrebări menite să verifice nivelul de informare a cetățenilor cu privire la asistența economică și susținerea Rep. Moldova din exterior. Aproximativ 27% din respondenți continuă să creadă că Federația Rusă ar fi principalul partener comercial al Chișinăului, chiar dacă relațiile cu Moscova au coborât la minim  a spus directorul executiv al IPRE, Iulian Groza:

„Opțiunea geopolitică se reflectă automat pe percepția acestui cetățean în legătura cu diferite aspecte comerciale, asistență, etc. Cel puțin din sondaj aceasta se observă. Aproximativ  25 – 30% sunt cetățenii care  sunt ancorați mai mult în spațiul lumii ruse, și aceasta influențează și percepția lor. Soluția este, evident, securizarea spațiului informațional, creșterea nivelului de informare, pentru că iarăși avem aproape 20% din respondenți care ne spun că nu sunt deloc informați despre acest proces”, a comentat Groza.

Sondajul a fost realizat în perioada 13 - 28 iunie  pe un eșantion de 1 120 de persoane și, potrivit autorilor, are o eroare maximă de 3%.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
16,07
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:4,63 m/s
Mon
16
Tue
19
Wed
13
Thu
13
Fri
13
Arhivă Radio Chișinău