Sondaj: Majoritatea germanilor doresc ca Ucraina să negocieze cu Rusia încheierea războiului

  • 12 Mai 2023 18:35
Sondaj: Majoritatea germanilor doresc ca Ucraina să negocieze cu Rusia încheierea războiului

​Majoritatea germanilor doresc ca Ucraina să înceapă negocieri cu Rusia pentru încheierea războiului declanșat de invazia rusă în urmă cu aproape 15 luni, arată un sondaj de opinie efectuat de institutul de cercetare YouGov pentru agenția dpa și citat de Agerpres.

La întrebarea „Credeți că Ucraina trebuie sau nu să negocieze cu Rusia pentru a încheia războiul în acest moment?”, 55% din cei care au răspuns au fost pentru tratative de pace imediat, iar 28% împotrivă.

O majoritate de 54% s-a pronunțat împotriva unei oferte de aderare la NATO pentru Ucraina.

Sondajul a fost efectuat în perioada 5-10 mai pe un eșantion de 2147 de germani din toată țara. Rezultatele au fost ponderate și sunt reprezentative pentru populația cu vârste de peste 18 ani.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care va participa la summitul NATO din Lituania, în iulie, speră ca liderii statelor aliate să deschidă calea țării sale către aderare, reamintește dpa.

Într-un discurs din aprilie, el a afirmat că „nici majoritatea ucrainenilor, nici majoritatea europenilor, nici majoritatea locuitorilor din întreg spațiul NATO nu îi vor înțelege pe liderii alianței dacă nu se lansează o invitație politică binemeritată pentru Ucraina în alianță la acest summit de la Vilnius”.

Liderul de la Kiev insistă pentru o aderare „accelerată” a Ucrainei la NATO, în urma unui tratament preferențial.

Statele Unite și alte țări membre, cum ar fi Germania, și-au exprimat rezerve în această privință, având în vedere că una din condițiile preliminare pentru aderare este neimplicarea în conflicte internaționale.

Vorbind despre acest subiect pe 21 aprilie, ministrul german al Apărării Boris Pistorius a respins o decizie rapidă privind aderarea Ucrainei la alianță.

„Ușa este întredeschisă, dar nu este momentul să decidem acum”, a declarat el la momentul respectiv, adăugând că Ucraina este conștientă care este situație procesului de luare a deciziilor pe acest subiect. Pistorius a mai spus că decizia de aderare a Ucrainei la alianță nu poate fi luată doar din solidaritate, ci „cu capul rece și cu inima fierbinte. Nu invers”.

Duminică, Zelenski - ca reprezentant al poporului ucrainean - va fi distins la Aaachen, în Germania, cu Premiul Charlemagne. Încă nu se știe dacă el va participa personal la ceremonie.

 
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău