SONDAJ | Majoritatea europenilor, încă favorabili primirii de refugiați

  • 19 Septembrie 2018 16:52
SONDAJ | Majoritatea europenilor, încă favorabili primirii de refugiați

Majoritatea europenilor sprijină primirea de refugiați, chiar dacă mulți dezaprobă felul în care Uniunea Europeană a gestionat afluxul record de migranți, al cărui punct culminant s-a înregistrat în urmă cu trei ani, indică un nou sondaj de opinie realizat de Pew Research Center și preluat miercuri de Reuters.

Într-o perioadă în care nemulțumirea față de migrație a alimentat în Europa ascensiunea partidelor eurosceptice și antiimigrație, sondajul, întreprins în lunile mai-iulie, arată că peste 80% dintre cetățenii adulți din Spania, Olanda, Germania și Suedia sunt favorabili primirii de persoane care se refugiază din cauza violențelor și războaielor.

Un procent ridicat de susținere, de peste 70%, se înregistrează în Franța și în Marea Britanie. Chiar și în Grecia și în Italia, principalele porți de intrare a migranților în Uniunea Europeană, sondajul a arătat că majoritatea respondenților sunt încă favorabili acceptării de refugiați.

Țările europene cu cele mai scăzute procente de acceptare sunt Ungaria, cu 32%, și Polonia, cu 49%.

Ancheta a arătat și câți europeni sunt critici față de modul în care Uniunea Europeană a gestionat afluxul de migranți.

Criza din 2015 a scos la iveală diviziuni profunde în interiorul Uniunii, țări din prima linie ca Italia și Grecia fiind nemulțumite de refuzul unor state est-europene de a accepta migranți, și altele, precum, Suedia și Germania, preluând un număr disproporționat de refugiați.

Conform sondajului, aproximativ 92% dintre greci, 78% dintre italieni și 66% dintre germani și britanici și-au exprimat dezacordul față de modul în care UE a gestionat situația.

În afara Europei, locuitorii din Mexic, Canada și Australia au arătat procente ridicate, de peste 76%, de acceptare a refugiaților, în timp ce SUA și Japonia s-au situat la nivelul de 66%.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,06 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău