SONDAJ Konrad Adenauer | Iată de ce Andrei Năstase s-ar retrage în favoarea Maiei Sandu

  • 13 Octombrie 2016 21:53
SONDAJ Konrad Adenauer | Iată de ce Andrei Năstase s-ar retrage în favoarea Maiei Sandu

Igor Dodon, Maia Sandu și Andrei Năstase sunt favoriții cursei prezidențiale. Astfel arată primele rezultate ale sondajului de opinie efectuat la solicitarea Fundației Konrad Adenauer cu privire la situația politică din Republica Moldova sunt acum disponibile.

88,58 % dintre cei chestionați au indicat că vor vota la alegerile prezidențiale din 30 octombrie 2016. În același timp, intenția de vot în turul 1 al alegerilor prezidențiale se prezintă astfel: Igor Dodon – 32,97 %,  Maia Sandu – 14,34 %; Andrei Năstase – 12,96 %,  Marian Lupu – 12,49 %, iar încă 5% ar acumula alți candidați.

Fundația a mai publicat rezultatul sondajului în cazul în care PAS, PLDM, PPDA ar avea un candidat comun în turul 1 al alegerilor.

Astfel, în cazul neparticipării candidatului Maia Sandu intenția de vot se prezintă:

Igor Dodon – 33,74 %
Andrei Năstase – 21,85 %
Marian Lupu – 13,00 %
Alți candidați – sub 5 %

În cazul neparticipării candidatului Andrei Năstase intenția de vot se prezintă astfel:

Igor Dodon – 33,40 %
Maia Sandu – 26,54 %
Marian Lupu – 12,20 %
Alți candidați – sub 5 %.

Colectarea datelor a fost efectuată de către Magenta Consulting, iar analiza ulterioară va fi efectuată de către Eastern European Studies Centre din Vilnius. Sondajul s-a bazat pe un eșantion reprezentativ de 1102 persoane și are o marjă de eroare de +/- 3 procente. Perioada de colectare a datelor a fost 23 septembrie – 6 octombrie 2016. O prezentare completă a rezultatelor obținute va fi publicată după analiza datelor culese.

Rezultatele primului studiului sociologic realizat de International Republican Institute (IRI) au arătat că Andrei Năstase și Maia Sandu se află pe aceeași poziție, ceea ce nu a fost suficient pentru a lua o decizie finală. Amintim că Andrei Năstase și Maia Sandu au anunțat anterior că decizia cu privire la desemnarea candidatului comun al forțelor antioligarhice va fi luată după ce vor fi aflate rezultatele celor două sondaje realizate de IRI și Konrad Adenauer Stiftung.

Sursa: diez.md

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:6,17 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău