SONDAJ | Irlanda de Nord vrea să rămână în Uniunea Europeană

  • 21 Mai 2018 11:22
SONDAJ | Irlanda de Nord vrea să rămână în Uniunea Europeană

Nord-irlandezii ar vota în proporție covârșitoare în favoarea rămânerii în Uniunea Europeană dacă s-ar organiza un referendum asupra acordului final privind Brexit-ul, potrivit unui sondaj de opinie citat luni de cotidianul britanic The Guardian, citat de Agerpres.

La referendumul din 2016, în Irlanda de Nord 56% dintre votanți s-au pronunțat pentru rămânerea Marii Britanii în UE, iar 44% pentru ieșirea din Uniune.

Între timp, sprijinul față de ieșirea din blocul comunitar a scăzut cu 13% procente, ajungând la 31%, o situație ce subminează poziția fermă a Partidului Democratic Unionist în favoarea Brexit-ului. De altfel, la doi ani de la referendum, sprijinul față de rămânerea în UE a crescut la 69%.

''Proporția celor care vor rămânerea (în UE) a crescut de la referendumul din 2016 pentru că mai mulți oameni au devenit conștienți de posibilele costuri și inconveniente ale ieșirii din UE, în calitate de cetățeni și ca angajați sau angajatori'', a comentat Brendan O'Leary, profesor de științe politice la Queen's University din Belfast.

Sondajul a indicat, de asemenea, un nivel semnificativ de sprijin pentru proteste împotriva oricăror controale la granița dintre provincia britanică Irlanda de Nord și Republica Irlanda, mai ales în rândul catolicilor, majoritari în comunitățile de la frontieră. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:13,38 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău