Sondaj INSCOP: Peste 83% dintre români cred că România trebuie să urmeze direcția Vest (UE, SUA, NATO) în următoarele decenii

  • 07 Iulie 2022 18:00
Sondaj INSCOP: Peste 83% dintre români cred că România trebuie să urmeze direcția Vest (UE, SUA, NATO) în următoarele decenii

Peste 83% dintre români cred că în următoarele decenii România trebuie să urmeze direcția Vest (UE, SUA, NATO) din punct de vedere al alianțelor politice și militare, relevă un sondaj de opinie realizat de INSCOP Research, la comanda STRATEGIC Thinking Group, informează Agerpres.

Conform cercetării realizate în perioada 23 mai – 14 iunie, în opinia a 83,5% dintre cei chestionați, țara noastră trebuie să se îndrepte spre Vest, adică UE, SUA, NATO, din punct de vedere al alianțelor politice și militare, în timp ce 8% consideră că România ar trebui să se îndrepte către Est, adică Rusia, China.

Aproape două treimi (65,8%) dintre subiecții sondajului cred că NATO va rămâne principala garanție de securitate a României pe termen lung, în timp ce 29% au o părere contrarie.

Potrivit analizei socio-demografice, tinerii până în 30 de ani și persoanele cu venituri foarte ridicate au indicat în procente mai ridicate decât restul populației că NATO va rămâne principala garanție de securitate a României.

În opinia a 70,9% dintre români, în viitor Armata țării ar trebui să se mărească, în timp ce 23,2% sunt de părerea că ar trebui să rămână la fel ca acum, iar 3,5% consideră că aceasta ar trebui să se micșoreze.

Sunt de părere că Armata Română ar trebui să se mărească mai ales locuitorii din regiunea Sud-Est și persoanele cu venituri foarte scăzute. Persoanele cu studii superioare și locuitorii din regiunea Centru împărtășesc în proporții semnificativ mai ridicate decât restul populației părerea că Armata Română ar trebui să rămână la fel ca acum, menționează realizatorii studiului.

Studiul a fost realizat pe un eșantion de 1.500 de respondenți, în cadrul unui proiect de cercetare sprijinit de mediul privat și având drept parteneri academici Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca, Universitatea București, Universitatea Politehnica din București, Universitatea de Vest din Timișoara și Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa din Iași.

Datele sondajului “Agenda România 2050. O conversație despre viitorul României – Ediția I” au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), iar eroarea maximă admisă a datelor este de ą 2,53%, la un grad de încredere de 95%.

Președintele Strategic Thinking Group, Remus Ioan Ștefureac, a declarat că “Proiectul Agenda România 2050” își propune demararea unei conversații naționale despre politici publice esențiale pe termen lung având ca punct de plecare opiniile românilor culese printr-o serie de sondaje de opinie naționale.

“Pornind de la ceea ce cred românii, dorim să încurajăm o conversație amplă a experților (din mediul academic, din sectorul public și privat) pe fiecare dintre temele proiectului. Proiectul își propune realizarea mai multor studii sociologice pe șase zone majore de interes pentru viitorul României, fiecare împărțită în teme specifice: societatea viitorului, infrastructura viitorului, mediul și resursele viitorului, economia și afacerile viitorului, tehnologiile și meseriile viitorului și locul României în lumea viitorului”, a precizat el.

“Lumea de astăzi a ieșit din paradigma blocurilor geopolitice stabile ale secolului XX și s-a schimbat semnificativ prin fragmentarea intereselor și multiplicarea relațiilor internaționale bilaterale, prin creșterea disparităților economice și sociale, dar și prin avansul tehnologic rapid și interdependențele circuitelor globale logistice. În contextul unei perioade dominate de riscurile de securitate globale generate de intervenția militară nelegitimă a Federației Ruse în Ucraina, dar și după cei doi ani de restricții pandemice și intrarea într-o criză energetică generalizată, românii, ca și ceilalți europeni, resimt acut nevoia de siguranță, în raport cu care instituțiile publice sunt chemate să ofere mai multe mecanisme de stabilitate și securitate”, a precizat rectorul Universității de Vest din Timișoara, Marilen Pirtea.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
-2,76
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:1,03 m/s
Tue
5
Wed
5
Thu
4
Fri
4
Sat
5
Arhivă Radio Chișinău