SONDAJ | Încrederea globală în vaccinuri este tot mai mare, însă scepticismul persistă în unele țări

  • 05 Februarie 2021 10:29
SONDAJ | Încrederea globală în vaccinuri este tot mai mare, însă scepticismul persistă în unele țări

Dorința oamenilor de a se vaccina împotriva COVID-19 înregistrează un trend ascendent, la nivel mondial, jumătate dintre cei chestionați afirmând că și-ar face vaccinul, dacă acesta le-ar fi oferit săptămâna viitoare, potrivit unui studiu actualizat privind încrederea globală în vaccin, publicat joi.

Însă atitudinea și încrederea populației variază mult în cele 15 state acoperite de sondaj – cel mai ridicat nivel de scepticism fiind înregistrat în Franța, cu un declin al încrederii și în unele țări asiatice, în timp ce alte state europene raportează o încredere tot mai mare.

În general, încrederea în vaccinuri este mai mare decât în noiembrie, când același sondaj – desfășurat în 15 țări pe un eșantion de 13.500 de persoane de fiecare dată – a relevat că doar 40% ar vrea să se vaccineze. Studiul, derulat de YouGov și Institute of Global Health Innovation (IGHI) de la Imperial College din Londra, arată că britanicii sunt cei mai dornici să fie vaccinați, în proporție de 78%, urmați de danezi, 67%. Franța are cel mai mare procent de respondenți care au afirmat că nu și-ar face vaccinul – 44%, însă proporția celor care au decis ferm că se vor vaccina s-a dublat față de luna noiembrie, de la 15% la 30%.

În Australia, Japonia, Singapore și Coreea de Sud, dorința oamenilor de a face vaccinul a scăzut din noiembrie, cel mai mult în Japonia, urmată de Singapore.

„În condițiile în care vaccinurile vor avea un rol vital în a ține sub control pandemia, liderii trebuie să acționeze acum pentru a ajuta mai mulți oameni să înțeleagă beneficiile de a se vaccina împotriva COVID-19 și de a se asigura că nimeni nu va rămâne în urmă”, a declarat David Nabarro, director al IGHI și expert al Organizației Mondiale a Sănătății în domeniul COVID-19.

Sondajul face parte din efortul OMS și al altor organisme globale de a monitoriza comportamentele legate de sănătate și atitudinea din timpul pandemiei. Din aprilie 2020 și până în prezent, au fost chestionate peste 470.000 de persoane, la nivel mondial. Recentul sondaj s-a derulat în perioada 4-24 ianuarie. Acesta a stabilit că majoritatea oamenilor au încredere în vaccinuri, două treimi exprimându-și convingerea fermă sau moderată și numai 12% manifestând o neîncredere totală. Totodată, studiul arată că două treimi dintre respondenți cred că vaccinarea este importantă pentru sănătatea lor.

Sursa: Reuters / Traducere: Mădălina Brotăcel (Rador), preluat de g4media.ro

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:6,17 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău