SONDAJ în Ucraina | Câte voturi ar acumula partidul lui Zelenski în cazul unor anticipate

  • 22 Mai 2019 13:46
SONDAJ în Ucraina | Câte voturi ar acumula partidul lui Zelenski în cazul unor anticipate

Un sondaj privind intenția de vot a ucrainenilor la parlamentare arată că 90% dintre cetățeni ar participa la alegeri legislative anticipate.

Astfel, potrivit agenției Rating, 43,8% dintre cei chestionați ar vota partidul "Servitorul Poporului", formațiunea politică neparlamentară care l-a susținut pe Volodimir Zelenski în alegerile prezidențiale. Partidul pro-rus "Platforma Opoziției - Pentru Viață" ar fi votată de 10,5% din electorat, "Blocul lui Petro Poroșenko - Solidaritatea" ar fi susținut la alegeri de 8,8% din ucraineni, iar partidul "Batkivșcina" al ex-premierului Iulia Timoșenko ar fi votat de 7,3% dintre respondenți. Pe locul cinci în sondaj se află partidul "Forță și Onoare" (5,1%), urmat de noul partid neparlamentar Holos, al solistului Sviatoslav Vakarciuk (4,6%), Partidul Radical (3,3%) și formațiunea pro-rusă "Blocul Opoziției" (3,2%).

Amintim că noul președinte al Ucrainei, Volodimir Zelenski, a semnat, marți seară, decretul de dizolvare a Radei Supreme și de convocare a alegerilor parlamentare anticipate pe 21 iulie 2019. Astfel, Parlamentul de la Kiev urmează să se reunească în ședință extraordinară, pentru a modifica legea electorală, în urma unei solicitări făcute în acest sens de către președintele Zelenski. Noul președinte de la Kiev și-a motivat decizia de a semna decretul de dizolvare a Radei Supreme susținând că "șeful statului are dreptul să dizolve parlamentul dacă, în termen de o lună, deputații nu reușesc să formeze o coaliție majoritară". De altfel, Volodimir Zelenski și-a anunțat intenția de a dizolva parlamentul încă pe 20 mai, în discursul susținut la ceremonia de învestire a sa în funcția de președinte, argumentând că actuala legislatură nu mai reprezintă voința alegătorilor.

Marți, Volodimir Zelenski a propus modificarea legislației electorale privind organizarea și desfășurarea alegerilor parlamentare, după o serie de consultări pe această temă cu liderii grupurilor parlamentare din Rada Supremă. Potrivit unui deputat prezent la aceste consultări, primul amendament propus de Zelenski a fost eliminarea sistemului electoral majoritar, pe baza căruia au fost aleși jumătate dintre deputații actualei legislaturi ucrainene. "Al doilea amendament vizează reducerea pragului electoral pentru alegerile parlamentare la 3%" - a explicat deputatul. În Ucraina, pragul electoral pentru alegerile parlamentare este de 5%.

Sursa: Rador

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:75 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău