Sondaj iData: aproape 57% dintre respondenți susțin aderarea RM la UE

  • 01 Februarie 14:25
Sondaj iData: aproape 57% dintre respondenți susțin aderarea RM la UE

Președinta Maia Sandu rămâne principala favorită a alegerilor prezidențiale din acest an, iar numărul susținătorilor aderării Rep. Moldova la Uniunea Europeană a crescut cu un procent din decembrie și până acum, arată datele unui sondaj prezentat astăzi de compania iData. Cercetarea mai arată că părerile respondenților privind organizarea simultană a alegerilor prezidențiale și a referendumului de aderare la UE sunt împărțite, iar 56,7% din cetățeni, ar vota chiar azi pentru aderarea Rep. Moldova la UE, transmite Radio Chișinău.

Președinta Maia Sandu, care a anunțat că va candida pentru un al doilea mandat, ar acumula cele mai multe voturi la alegerile prezidențiale, potrivit sondajului iData. În condițiile în care mai mult de 40 la sută dintre respondenți s-au arătat indeciși sau nu au dorit să răspundă, șefa statului ar obține peste 24 la sută din voturi, iar ceilalți 31 de contracandidați menționați în chestionare ar lua împreună mai puțin de 30 la sută.        
Totodată, în privința organizării simultane a referendumului de aderare la UE și a alegerilor prezidențiale, lucrurile nu sunt foarte clare, susține directorul executiv iData.

„La alegerile prezidențiale, pentru Maia Sandu ar vota 24,1%, în schimb nu este sigur cine altcineva va candida și astfel, alte 31 de persoane care au fost numite de respondenți au fost grupate într-o categorie, care însumează 29,7% din totalul de respondenți. Menționez că din aceste 31 de persoane, 5 nu ar putea candida din cauza vârstei. (...) La subiectul, organizării în aceeași zi  referendumului de aderare a Rep. Moldova la UE și a alegerilor prezidențiale, aici opinia populației este puternic influențată de preferințele politice. Avem aproape 42% din populație, care susține desfășurarea referendumului de aderare la UE simultan cu primul tur al scrutinului prezidențial și avem 46% care sunt împotrivă. În același timp, 12% nu au o opinie despre acest subiect”, spune Mihai Bologan.

În același timp, numărul susținătorilor aderării Rep. Moldova la UE a crescut cu un procent de la precedenta cercetare, de la 55,8% în decembrie anul trecut la 56,7% în ianuarie, anul acesta.  Situația cu privire la sentimentul pro-european este în prezent una stabilă și pozitivă, spune directorul executiv iData.

Deoarece noi vorbim deja de începutul procesului de aderare la UE, la moment situația pro-europeană este una stabilă și pozitivă. Mult mai mulți cetățeni, 56,7% ar vota chiar astăzi pentru aderarea la UE și puțin peste o treime ar vota împotrivă, iar 8,9% nu au o părere, ceea ce înseamnă că în condițiile date un referendum pentru aderarea la UE ar fi un succes”, a declarat Mihai Bologan.

Totodată, aproximativ 40 la sută dintre cei chestionați susțin unirea R. Moldova cu România, rezultatul fiind în creștere cu șase puncte procentuale în raport cu situația de acum un an.

Sondajul a fost realizat în perioada 26-30 ianuarie pe un eșantion de 1011 persoane din 383 de localități. Eroarea maximă de eșantionare este de 3%, potrivit autorilor sondajului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:3,6 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău