SONDAJ | Experții optează pentru revenirea la unele restricții, mai puțin oprirea economiei
-
18 Iunie 2020 13:50
Datele Barometrlui Electoral 2020 - ediția de iunie, realizat de Compania Date Inteligente SRL (iData) printre experți, arată că 47,6% consideră că HoReCa ar trebui să se deschidă pe 1 iulie, iar 38,1 % aprobă data de 15 iunie. Mai mult de jumate din experți pledează pentru revenirea la unele restricții, precum munca la distanță, închiderea piețelor și interzicerea slujbelor religioase. „Ei cred că trebuie impuse anumite restricții, mai puțin oprirea economiei, așa cum s-a întâmplat în perioada carantinei”, a declarat Mihai Bologan, directorul executiv iData, în cadrul unei conferințe de presă la IPN.
Potrivit studiului, jumătate din experți sunt împotriva închiderii frontierei transnistrene pentru cetățenii din Republica Moldova. Odată cu relansarea zborurilor internaționale, majoritatea experților consideră că va urma un flux mare de migrari, se va impune prezentarea pașapoartelor COVID-19 sau va crește numărul de infectări.
Conform estimărilor naționale și internaționale, susține Mihai Bologan, în 2020 economia va scădea din cauza COVID-19. Majoritatea experților – 38,1% consideră că va fi nevoie de mai mult de doi ani pentru ca economia să-și revină la nivelul din februarie 2020. Cât ține de costurile acestei reveniri, cel mai popular răspuns a fost: circa două miliarde de euro și 500 milioane de euro.
Cei mai mulți experți consideră că Moldova are nevoie de creditul rusesc de 200 de milioane de euro, iar 33,3% au o părere nici bună, nici rea față de intenția lui Igor Dodon de a discuta posibilitatea semnării unui nou acord cu Federația Rusă privind creditul rusesc, în cadrul vizitei acestuia la Moscova. Pentru a acoperi deficitul bugetar, majoritatea experților, 86%, cred că se poate face din recuperarea miliardelor și contractarea de credite pe piața externă.
Cei mai mulți experți consideră că coaliția care trebuie să conducă Moldova în prezent este PSRM-PDM, mai puțini au spus că un guvern minoritar PAS. 66,7% dintre experți consideră că vom avea alegeri parlamentare anticipate la anul, iar 9,5% consideră că în acest an, dar nu odată cu cele prezidențiale, 23,8% consideră că vom avea alegeri parlamentare ordinare în 2023.
În cazul unor alegeri anticipate în toamnă, toți experții sunt de acord că PAS și PSRM vor accede în Parlament. În opinia experților cu excepția unuia, Grupul Pro Moldova va deveni un partid politic. Majoritatea cred că trecerea deputaților la Pro Moldova a avut loc în urma unor propmisiuni ascunse sau motivări financiare.
La un an de la schimbarea puterii, experții consideră că lucrurile au rămas la fel. La schimbarea puterii cred că a contribuit cel mai mult Ambasada SUA, Igor Dodon sau Rusia. Practic toți experții au spus că Vlad Plahotniuc nu se va întoarce în țară în următoarele șase luni în calitate de politician.
În altă ordine de idei, 90,5 % din experți au declarat că alegerile prezidențiale vor avea loc în noiembrie 2020, și doar 9,5% în primăvara anului 2021. Cu excepția lui Igor Dodon și a Maiei Sandu, experții consideră că la alegeri ar mai putea participa și ajunge în top cinci: Renato Usatîi, Andrei Năstase, precum și Pavel Filip sau Adrian Candu. 52,4% din experți cred că Igor Dodon va câștiga alegerile prezidențiale, iar 47,6% cred ca Maia Sandu va ieși învingătoare. Diferența fiind de un expert. Candidat comun al forțelor de dreapta la alegerile prezidențiale din acest an experții o văd pe Maia Sandu, mai puțini pe Andrei Năstase. Din partea forțelor unioniste îl văd pe Octavian Țîcu, mai puțini pe Vlad Țurcanu și Maia Sandu.
În ediția din iunie a Barometrului electoral s-a făcut o cercetare printre 21 de experți în perioada 10-15 iunie. Mihai Bologan admite că răspunsurile experților pot fi influențate de afilierea lor politică. Trei experți fiind afiliați PSRM și Partidului Politic Șor, trei afiliați PDM și Pro Moldova și șase experți care reprezintă diverse partide de dreapta, parlamentare, extraparlamentare. Cea mai mare parte sunt reprezentanți ai societății civile. Studiul nu a fost sondaj cantitativ, dar un studiu calitativ: metoda expert.