Sondaj | Doar o treime dintre ucraineni sunt dispuși să lupte împotriva Rusiei dacă aceasta invadează Ucraina
-
19 Decembrie 2021 16:55
Institutul Internațional de Sociologie din Kiev (KIIS) a efectuat recent un sondaj privind modul în care se poziționează cetățenii ucraineni față de o posibilă escaladare a situației de securitate dintre Ucraina și Rusia.
Potrivit Defenseromania.ro, în perioada 3 - 11 decembrie 2021, sociologi din cadrul KIIS au intervievat un număr de 2.000 de persoane cu vârste de peste 18 ani din toate regiunile Ucrainei, mai puțin din Crimeea.
Rezultatele sondajului arată că 50,2% dintre respondenți sunt dispuși să ia o poziție în cazul unei invazii militare ruse în Ucraina. Însă doar 33,3% ar accepta să se implice în desfășurarea sau sprijinul direct al acțiunilor de luptă destinate apărării țării, ceilalți 21,7% fiind pregătiți doar să protesteze sau să exprime nesupunere civilă.
În același timp, aproximativ 20% dintre ucraineni nu ar face nimic în cazul unei invazii rusești, 14,8% ar pleca pur și simplu într-o regiune mai sigură a țării, 9,3% ar pleca în altă țară, iar 12,1% nu s-au hotărât încă ce poziție să adopte într-o astfel de situație.
Pe regiuni, cele mai multe persoane care sunt gata să pună mâna pe arme pentru apărarea țării sunt din vestul Ucrainei, însă diferențele la nivel național nu sunt radicale: 39,7 în vestul țării, 33,7% din zona centrală, 29% din zona sudică și 25,6% din estul țării.
Dintr-un un sondaj anterior efectuat de KIIS pe o temă similară, a rezultat că mai mult de jumătate dintre ucraineni doresc negocieri directe cu Federația Rusă pentru a obține pacea în Donbass.
Războiul din Ucraina
Estul Ucrainei este din 2014 scena unui război cu separatiștii proruși, război care a făcut până acum peste 13.000 de morți și a determinat aproape 1,5 milioane de oameni să ia calea refugiului.
Intensitatea violențelor s-a redus considerabil după încheierea acordurilor de pace de la Minsk, în 2015. Moscova este considerată de multe țări susținătorul militar și economic al separatiștilor, chiar dacă ea neagă acest lucru.
Deși există numeroase dovezi cu privire la implicarea Rusiei în războiul din Ucraina, nu doar financiar, cât și inclusiv militar, Kremlinul neagă acest lucru.
Războiul în estul Ucrainei, soldat cu peste 13.000 de morți de la declanșarea sa, a început la scurt timp după fuga în Rusia a președintelui ucrainean prorus Viktor Ianukovici și sosirea la putere la Kiev a forțelor pro-occidentale. În tot acest climat, Moscova a anexat ilegal în 2014 peninsula ucraineană Crimeea.