SONDAJ „Date Inteligente” | Patru partide ar intra în Parlament, dacă ar avea loc alegeri anticipate. Scădere semnificativă de 21 de mandate ale PD

  • 31 Iulie 2019 13:05
SONDAJ „Date Inteligente” | Patru partide ar intra în Parlament, dacă ar avea loc alegeri anticipate. Scădere semnificativă de 21 de mandate ale PD

Patru partide ar intra în Legislativul de la Chișinău, în cazul unor alegeri parlamentare anticipate. Cel puțin așa arată datele celui mai recent sondaj, publicat astăzi de Compania „Date Inteligente” (iData). Cele mai multe mandate le-ar acumula partidul Socialiștlor, pro-rus, însă nu destule pentru a forma o majoritate parlamentară.

Patru partide ar accede în viitorul Legislativ, în cazul unor alegeri parlamentare anticipate. Cel puțin așa arată datele unui sondaj, publicat astăzi de Compania „Date Inteligente”. Cele mai multe mandate le-ar acumula partidul Socialiștilor, însă nu destule pentru a forma o majoritate parlamentară. În același timp peste 67% din respondenți continuă să creadă că R.Moldova rămâne a fi un stat capturat. 

Astfel  PSRM ar obține 48 de mandate, cu 13 mai multe față de cele deținute în actualul Parlament, cele două componente ale Blocului ACUM, PAS și PPDA ar obține câte 34 și respectiv 10 mandate, iar Partidul Democrat, până nu demult la guvernare, ar obține 9 mandate, cu 21 mai puțin decât în prezent.

Președintele Igor Dodon continuă să se bucure de cea mai mare încredere din partea moldovenilor, fiind urmat de premierul Maia Sandu, ministrul de interne Andrei Năstase  și președinta parlamentului, Zinaida Greceanîi.

Totodată, potrivit directorului executiv al IDATA, Mihai Bologan, rămâne impunător numărul respondenților care consideră că R.Moldova este un stat capturat, 67 față de 73% în luna mai.

„Un pic a crescut ponderea celor care cred că statul nu mai este capturat. Se observă anumite schimbări spre bine, cred eu, dar ele nu sunt majore. Din punct de vedere statistic diferențele sunt semnificative, se poate raporta o anumită schimbare, dar totuși avem două treimi din persoane care consideră că Republica Moldova în continuare este un stat capturat”, a declarat Mihai Bologan. 

Potrivit aceluiași sondaj 36,6 din moldovenii intervievați consideră că vectorul principal al dezvoltării Republicii Moldova ar trebui să fie unul proeuropean.

Procentul celor ce ar opta pentru aderarea la UE este în creștere comparativ cu luna ianuarie, când în cadrul unui sondaj realizat de aceeași companie, doar 24,8 procente sprijineau parcursul proeuropean al R. Moldova. 15,6 % sunt pentru vectorul pro-rus de dezvoltare, spre deosebire de aproape 22% anterior. Segmentul unionist a rămas la același nivel, constituind circa 9 procente.

În opinia respondenților, principalele probleme cu care se confruntă societatea, continuă să rămână sărăcia și veniturile mici. Următoarele ca importanță au fost menționate problema drumurilor proaste, lipsa locurilor de muncă, corupția și migrația.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1 825 de persoane din 92 de localități și are o marjă de eroare, potrivit autorilor, de 2,3%.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău