SONDAJ | Dacă duminică ar avea loc alegeri, ce partide ar accede în Parlament

  • 19 Aprilie 2023 15:32
SONDAJ | Dacă duminică ar avea loc alegeri, ce partide ar accede în Parlament

Pe 19 aprilie, a fost făcut public un sondaj de opinie realizat de Centrul de Cercetare Sociologică și Marketing „CBS-Research” în numele Comunității pentru Advocacy și Politici Publice „WatchDog.MD”. PAS ar fi votat de 33,1% dintre cetățenii Republicii Moldova care vor participa la sufragiu și de 47,1% dintre persoanele decise asupra opțiunii de vot, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri pentru Parlamentul Republicii Moldova.

Sondajul conține o serie de întrebări cu privire la preferințele politice ale oamenilor – nivelul lor de încredere în liderii politici și preferințele lor de vot pentru viitoarele alegeri parlamentare și prezidențiale. Întrebările adresate respondenților se concentrează pe probleme sociale și politice, probleme de politică externă și agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Sondajul include mai multe întrebări care se concentrează pe impactul dezinformarii și propagandei asupra opiniei publice din Moldova. În special, arată un impact încă foarte mare al propagandei de la Kremlin asupra unor subiecte precum securitatea, agresiunea rusă în Ucraina, relațiile internaționale etc.

În Parlament ar mai intra BECS, care ar fi votat de 18,7% din otalul repondenților și 26,6% dintre cei deciși și Partidul Șor, care ar acumula 7,1% dintre sufragiile totale ale repondenților și 10,1% dintre cei deciși cu cine să voteze.

17,2% dintre repondenți au declarat că nu știu cu cine ar vota, iar 11% nu ar participa la vot.


Potrivit sondajului, președintele Maia Sandu ar câștiga detașat, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale.

38,3% dintre repondenți au declarat că o vor vota pe Maia Sandu, în timp ce, la mare distanță, Igor Dodon ar fi votat de 18,4% dintre cetățenii Republicii Moldova.


Sondajul a fost realizat în perioada 4-13 aprilie pe un eșantion de 1015 respondenți. Marja de eroare este de +/-3,1%.

Sondajul a fost realizat în cadrul proiectului „Evaluarea impactului dezinformarii și propagandei toxice asupra opiniei publice din Republica Moldova“, implementat de Comunitatea „WatchDog.MD” cu sprijinul financiar al Uniunii Europene prin Internews.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
26,63
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:6,17 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău