Sondaj | Circa 66% dintre cetățeni ar vota pentru aderarea Republicii Moldova la UE, iar Maia Sandu ar acumula cele mai multe voturi la prezidențiale
-
30 Iulie 2024 14:20
Aproximativ 66% dintre cetățenii Republicii Moldova ar vota pentru aderare la Uniunea Europeană la referendumul din 20 octombrie, iar 34 la sută – împotrivă, arată datele unui sondaj de opinie realizat de compania CBS-AXA, la comanda Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE). Totodată, la alegerile prezidențiale conduce detașat președinta Maia Sandu, mai arată datele sondajului de opinie „Percepția cetățenilor cu privire la procesul de integrare europeană al Republicii Moldova”, transmite Radio Chișinău.
Numărul respondenților care au exprimat o opțiune de vot și se declară favorabili aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană a ajuns la 66 la sută, fiind în creștere cu 11% față de cercetarea similară din iunie anul trecut.
În același timp, 34 la sută dintre cei chestionați spun că ar vota împotrivă.
Totodată, aproape 60 la sută dintre respondenți consideră că Republica Moldova va deveni stat membru a Uniunii Europene în următorii 10 ani.
„51 au votat că vor vota pentru aderarea la Uniunea Europeană, 26,5 la sută împotriva aderării, 8,1 la sută au menționat că nu vor participa la acest Referendum. 13,6 încă nu au o opțiune de vot și nu știu dacă vor participa, iar 0,8 la sută nu au răspuns la această întrebare. Preferințele de vot în rândul celor deciși arată că 65, 8 la sută dintre respondenți ar vota pentru aderarea la Uniunea Europeană, iar 34,2 la sută împotriva aderării la această organizație”, spune directorul adjunct al Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), Mihai Mogîldea.
În intențiile de vot la alegerile prezidențiale conduce detașat președinta Maia Sandu cu 39,3%, urmată de ex-președintele Igor Dodon cu 16,9%, Renato Usatîi cu 8,5 la sută, Irina Vlah cu 7,2 la sută și Ion Ceban cu 7%.
În cazul organizării unor alegeri parlamentare, PAS ar obține cele mai multe voturi, fără a deține însă majoritatea. Printre formațiunile care ar depăși pragul electoral, s-ar afla Blocul format din PCRM și PSRM, precum și Blocul „Victorie” afiliat oligarhului fugar.
La limită s-ar afla și formațiunea Partidul Nostru.
„Cifrele arată în felul următor: pentru PAS - 40,8%, 22,2% - pentru BCS, format din PCRM și PSRM, 12,8% - pentru Blocul „Victorie" și 8,2 Partidul Nostru”, comunică directorul companiei sociologice CBC-AXA, Vasile Cantarji.
Sondajul a fost realizat în perioada 28 iunie – 18 iulie pe un eșantion de 1.119 persoane și, potrivit autorilor, are o eroare maximă de 2,9%.